M. Kemal, Atatürk olmadan önce cehaletle ve bağnazlıkla savaştı. Gerçek savaş meydanda göğüs göğüse yapılan savaş gibi görünse de aslında yapılan savaş fikirsel idi.
Şu an koyduğu kanunları oluşturana kadar hatalar yaptı. Örneğin Türk dilinden yabancı kelimeleri tümden atmaya çalışması... Ancak bunun yanlış olduğunu bir süre sonra anladı ve “güneş dil teorisini” gerçekleştirdi. Bu teorinin bile ne kadar doğru olduğu hala tartışılmaktadır. Ancak kesin olan bir şey var ki dildeki yeni yapılanma ile eğitim kolaylaştı. Geleneksel yapının çarpıklığı düzelmiş oldu.
Yönetimi değiştirdi. Tek partili sistem geldi. Ne kadar doğru olduğu tartışılır. Sonra onun attığı temellerle çok partili sisteme geçildi. Ne kadar doğru olduğu tartışılabilir. Ancak kesin bir şey var, tek partili bile olsa yeni yönetim sistemi padişahlıktan iyi idi. Geleneksel yapının çarpıklığı düzelmiş oldu.
Mümkün olduğu sürece Avrupa’ yı kopyaladı. Çünkü halihazırda yapılmış olanı kopyalamak, ilerlemeyi kısa sürede sağlamanın tek yolu idi.
Değiştirdi ve değiştirdi. Kimi zaman nasıl değiştirmesi gerektiğini bile bilmeden. Bildiği tek şey, değiştirmesi gerektiği idi.
Tarımda da şu anda, o dönemlerdeki “töre” niteliğindeki kurallarla karşı karşıyayız. Yeni teknolojileri tarıma hızla adapte etmeliyiz. Aksi halde bir süre sonra doğru tarım yapabilme şansımızı tamamen kaybedeceğiz. Bu kayıp da, insanımıza daha fazla tarım ilacı, lezzetsiz ve sağlıksız et ve tarım ürünü yedirmemize sebep olacak.
Elbette ki bu adaptasyonları yaparken kimi zaman yanılacağız. Bunları yıllardır uyguluyor olsak zaten adı yenilik olmazdı. Riskli olmasa elbette ki sunacağı ilerleme de bu seviyede olmayacaktı.
Tarımda yeni teknolojilere açık olmalıyız. Her tür yeniliği, ne kadar inanılmaz gelse de denemeliyiz. Ayrıca denemeyi doğru şekilde yapmış olmaktan emin olmadan o yeniliği denemekten vazgeçmemeliyiz.
Tüm üreticiler, üretimlerinin en az %10’ unu sadece deneme yapmak amacıyla ayırmalı ve bu kısımda sadece denemeler yapılmalı. Bu denemeler yeni ilaç, aşı tekniği, gübre, yem, tohum vs. denemeleri olabilir.
Bu doğrultuda gidilmezse, üzülerek söylemek zorundayım ama tarımımız insanımızı sağlıklı şekilde besleyecek noktadan her geçen gün uzaklaşacak.
H. Ozan Erzincanlı