Derim öncesi meyve ağaca bağlı iken meyvenin düzenli gelişimini etkileyen her şey derim sonrası raf ömrünü de etkiler. Çeşit, toprak,bitki besleme sera teknolojisi, sulama, ve iklimlendirme koşulları bu etkenlerin başında gelmektedir Derim öncesinde iyi bir azot/potasyum dengesi ile beslenememişse muhtemelen meyvelerde kalite sorunları ortaya çıkacaktır. Kaliteyi oluşturan tüm kriterler bitki besin maddesi dengesizliğinden direkt olarak etkilenirler.Örneğin potasyum muz verimi etkileyen en önemli bitki besin maddelerden birisi olması ile birlikte dokuların sıklaşmasına ve renklenmeyi artırıcı etkisi olduğu gibi eksikliğinde hemen kalite kayıpları ortaya çıkmaktadır. Azot ise vegetatif organların gelişimini etkilediği gibi klorofilin ve bütün dokuların yapıtaşını oluşturur. Eksikliği direk olarak fotosentezi, hücre yenilenmesini, protein sentezini yavaşlatır.
Bununla birlikte fazlalığında vegetatif aksam gelişirken potasyum aleyhine bir denge oluşur ki generatif organlar olan meyvelerde bu durum hücre duvarları sıklaşmadan irileşen muhafazaya dayanıksız meyveler olarak meydana çıkar
Hücre duvarlarının önemli bir bileşeni de kalsiyumdur ve hücrelerin dayanıklılığını artıran bir mineraldir. Sulama dengesizliği olduğunda veya aşırı su kaybına neden olan düşük sera nemi dikkate alınmadığında meyve kabuğunda su ve kalsiyum dengesizliği meyvelerin kabuk elastikliğini kaybetmesine ve kabuk çatlamalarına neden olur. Çatlama ile ilgili olarak bilinmesi gereken önemli prensip şudur; “kabuk elastikliğini kaybettiren her şey çatlamayı artıracaktır”. Sulamanın düzensizliği, kuru havalardan hemen sonra aşırı sulama, kalsiyum dengesizliği, düşük sera nemi, aşırı havalandırma, düşük sera içi CO2 miktarları (yetersiz havalandırma), direk güneş ışığına maruz kalma, yüksek sera sıcaklıkları, düşük sera sıcaklıkları kabuk elastikliğini bozan etkenlerdendir.
Fark edilmesi gereken bir noktada şudur; bir etkenin fazlalığı zarar verdiği gibi eksikliğidezararlıdır. Üreticilerin muzun üretim-tüketim zincirinde bulundukları kısımla ilgili maksimum minimumları bilmeleri gerekir. Bunun için termometre ve higrometreler sera, paketleme evi,taşıma aracı ve market raflarında aslında en basit, en ucuz kontrol aletleridir ve her aşamada muhakkak bulundurulması gerekir. Raf ömrünü etkileyen 2. önemli aşama ise derimdir .