Twitter

BAĞCILIKTA SULAMA ZAMANI

Asmaların dinlenme döneminde kök bölgesi suya doymuş olmalıdır, ilkbaharda gelişme başladıktan sonra, kök bölgesindeki toprak solma noktasına gelinceye kadar kurumazsa susuzluk belirtileri görülmez. Fakat bağlarda bu noktaya kadar beklemeye gerek yoktur, daha önceden sulamaya başlanmalıdır.

Derin veya killi topraklarda, sığ veya kumlu topraklara nazaran susuzluk belirtileri daha geç ve yavaş görülür. Ilıman iklime sahip bölgelerdeki derin topraklarda asmaları yaz başında bir defa sulamak yeterli olabi1 ir.Toprak derinliği 45-90 cm derinlikte ise iki veya daha fazla sulama yapmak gerekir. Asmalar 45 cm den daha az derinliğe sahip topraklara pek dikilmemelidir. Fakat bazı yörelerde ve topraklarda 30 cm derinliği olan topraklarda bile, sulama ve gübreleme başta olmak üzere, kültürel işlemleri tam olarak yerine getirmek koşuluyla verimli bir bağcılık yapmak da mümkündür.
 
Asmalarda internodyum ve sülükler susuzluğa karşı hassas olmalarına karşın, sulama zamanını tayin etmede pek kullanışlı değildir. Sulama zamanını ve sayısını saptamada birkaç yıllık gözlemler sonucu elde edilen verileri yorumlayarak tecrübe kazanmak gerekir. Bu açıdan budama artıkları, uyanma yüzdesi, sürgündeki salkım sayısı, tane ve salkım ağırlığı, sürgün ve tane gelişim oranı gibi değerler dikkate alınmalıdır. Fakat, budama seviyesi, ürün miktarı, sıcaklık ve rüzgar gibi faktörlerin bu verileri etkilediğini de unutmamak gerekir.
 
Genç asmalarda kökler henüz derine gitmemiştir. Bu nedenle daha sık fakat daha hafif bir sulama yapmalıdır. Asmalar yaşlandıkça ve kökleri derinlere doğru gittikçe daha seyrek fakat toprağın derinliklerine işleyecek şekilde daha fazla miktarda su verilmelidir. Kumlu veya sığ topraklar, ağır veya derin topraklara nazaran daha sık sulanmalıdır.
 
Bağlara verilecek su miktarı, toprağın derinliğine, kuruluğuna ve su tutma özelliğine göre değişir. Yaz aylarında asmaların su kullanımı ilkbahar ve sonbahara göre daha fazladır. Asmaların terbiye sistemi de su kullanımını etkiler. Toprak yüzüne daha az gölge yapması nedeniyle goble sistemi bağlarda, tel 1 i terbiye sistemi uygulanan ve asmanın daha geniş bir alana yayıldığı asmalara nazaran buharlaşma ile su kaybı daha fazladır.
 
Ä°lkbahardaki yağışlar nedeniyle asmalar pek susuzluk çekmez. Ayrıca bu dönemde yaprak yüzeyi de az olduğu için asmalardan buharlaşma ile su kaybı daha azdır.
Asmalar sulanmadan da yetiştirilir şeklinde yanlış bir inanış vardır. Tüm canlılar gibi asmalar da hayatsal işlevlerini yerine getirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Asmalar derine giden kökleri nedeniyle kuraklığa dayanıklı bir bitki olmasına rağmen, kurak şartlarda verim düşük olur. Toprağa asmanın ihtiyaç duyduğu su verilirse, buna bağlı olarak verim de yükselir. Diğer taraftan toprağın aşırı miktarda nemli olması da verimi olumsuz yönde etkiler.
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.