Kök gelişimi: Bağlarda kullanılan sulama yöntemi köklerin dağılımı üzerine etkilidir. Kökler damlama sulamada damlatıcıların hemen altında yoğunlaşmasına karşın , yağmurlama sulamada daha geniş bir alana yayılır.
Asmaların susuz bırakılarak köklerinin suyu bulmak üzere daha derine gideceği yanlış bir inanıştır. Köklerin gelişmesi ve dallanması ancak yeterince nemin olduğu toprakta mümkündür. Bu nedenle özellikle dikim yılını takip eden yıllarda bağlar çok iyi sulanmalıdır.
Toprak nemini ilkbaharda ve yazın aşırı derecede fazla olması kök gelişimini ve yeni köklerin oluşumunu azaltır. Köklerin çürümesine neden olur. Bu ise verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkiler.
Yıllık sürgün gelişimi: Sürgün gelişimi ilkbaharda oldukça hızlıdır. Ben düşme döneminde yavaşlar hatta durur. Bu nedenle toprağın su içeriğinin sürgün gelişimi üzerindeki etkisi ben düşme döneminden önce oldukça fazladır.
Toprakta yeterince nem, sıcaklık ve besin maddesi olması ve kültürel işlemlerin tam olarak yerine getirilmesi durumunda ilkbaharda asmalarda hızlı bir sürgün gelişimi görülür ve bu durum yaz aylarına doğru gittikçe azalır. Hasat sırasında veya daha sonra ise çok az sürgün gelişimi olur. Günlük sürgün gelişme oranı (cm/gün) çiçeklenmeye kadar yükselerek maksimuma ulaşır ve daha sonra meyvelerin devreye girmesi ile yavaşlar. Sürgün gelişiminin hızlı olduğu yerlerde, kış budamasından sonra çıkan budama artığı da fazla olacaktır. Bu artış sulanmayan bağlarla karşılaştırıldığında %4-137 arasında değişir. Budama artığındaki bu artış aynı zamanda verimdeki artış ile paralellik gösterir. Sulama yaprakların gelişimi ve koltuk sürgünü oluşumunu teşvik eder.