Twitter

ANTEPFISTIĞI MEYVE İÇKURDU

Erginleri 4,6–5,1 mm uzunlukta genellikle sarı renklidir.

Tanımı: Erginleri 4,6–5,1 mm uzunlukta genellikle sarı renklidir. Baş sarı, petek gözler büyük ve kırmızıdır. Antenlerin uç kısmı iplik gibidir. Mezothorax iyi gelişmiş olduğundan zararlı kambur gibi görünür. Yumurta koyma borusu çok uzun, kanatları ise şeffaftır. 
Yaşayışı: Kışı antepfıstığı meyveleri içinde larva halinde geçirerek mayıs ortalarında pupa olurlar. Pupa dönemi 20–25 gün kadar sürer. Larvalar pupa olmadan önce çıkış deliğini hazırlar. Ergin çıkışları Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde mayısın ikinci haftasından ağustos ayının ilk haftasına kadar sürer. Erginler çıkıştan 3–4 gün sonra yumurta bırakmaya başlar. Yılda bir döl verir.

Zarar Şekli: Yumurtadan çıkan larvalar, meyve ile beslenirler. Mayıs ayı ortalarında çıkan erginler, kemik dokusu sertleşmemiş olan meyvelerin sap kısmına yakın bir yerinden yumurtasını kuvvetli ovipozitörü ile etli kısma gömer. Bu kısımda siyah renkli bir halka meydana gelir ve reçine çıkışı olur. Bu meyveler kurur veya kahverengileşir. Yumurtalardan 5–6 gün içinde larvalar çıkar ve meyve embriyosuna girerek beslenirler. Bu larvaların bir kısmı temmuz-ağustos aylarında ergin olur.

Mücadelesi: 1 yıl öncesine ait meyvelerden 300 adedi aylarında kontrol edilir. Meyve içinde canlı larva oranı % 10 ise, bu bahçelerde ilaçlama gereklidir.

Kaynak: Genç Ziraat

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.