Twitter

ANTEPFISTIĞI KARAGÖZKURDU

Tanımı: Ergin genellikle koyu kahverengi olup, boyu 3–3,5 mm kadardır. Antenlerin ucu topuz gibidir. Vücudu kısa kıllarla kaplıdır

Yaşayışı: Kışı karagözlerin (meyve gözü) dibinde veya ağaçların kuytu yerlerinde ergin olarak ve çok az bir beslenme ile uyuşuk bir halde geçirir. Şubat ve mart aylarında kışlaklardan çıkan erginler kurumaya yüz tutmuş dalların veya budama artıklarının kabuk ve odun kısmı arasına girerek, odun kısmında ve dalın boyuna doğru 2–3 cm uzunluğunda geniş bir galeri açarlar. Açmış oldukları galerinin etrafına yumurtalarını bırakır, yumurtadan çıkan larvalar birbirini kesmeyen galeriler açarlar.

Zarar Şekli: Şubat ve mart aylarında çıkan erginler, kurumaya yüz tutmuş dalların veya budama artıklarının kabuk ve odun kısmı arasına girerek çoğalırlar. Erginler, çevrede bulunan en yakın ağaçlara ve bahçelere uçar, karagözlerde beslenir. Bir ergin, bir yaz mevsimi boyunca 8-10 gözde beslenebilir. Yılda 1 döl verirler.

Mücadelesi:Zararlının çoğalma özelliğinden faydalanarak, budama döneminde her 10 ağaçtan birisine tuzak dallar bırakılır. Nisan ayına doğru bu tuzaklar kontrol edilir ve talaş çıkışı başladıktan sonra tuzak dallar bahçeden uzaklaştırılır.

Kaynak : Genç Ziraat

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.