Ülkemiz Antepfıstığı alanlarında gerek yayılış alanı ve gerekse yoğunluk bakımından en önemli zararlılardan biri Fıstık Yaprak Psyllası’dır. Antepfıstığı Psillidi olarak da isimlendirilir.
Bitki öz suyunu emerek beslenirler. Emgi yapılan yapraklar sararır ve zamanından önce dökülürler. Yaprakların dökülmesi ağacın zayıf kalmasına ve bir yıl sonra meyve verecek olan meyve gözlerinin dökülmesine neden olur. Meyvelerin iç bağlamasını olumsuz etkiler. Zararlının yoğun olduğu ağaçların altı nimflerin salgıladığı tatlımsı maddenin kristalleşip yere dökülmesi sonucu beyaz bir görüntü alır.
MÜCADELESİ
Biyolojik Mücadele
Yapılan çalışmalarda nimfleri parazitleyen Psyllaephagus sp. ve Metaphycus sp. (EncuiiJ iç, Hymenoptera) adlı iki parazit türü ile nimf ve yumurtalarını emerek tahrip eden, Anthocoris minki Dohrn. Orius horvath\ Reut. (Anthocoridae, Heteroptera) Crysopa vulgaris Step. (Crysopidae, Neuroptera) ve Coccinella conglobata L. Hyperas-pis reppensis Herbest. (Coccinellidae, Coleoptera) adlı 5 tür predatör saptanmıştır.
Kimyasal Mücadele
-
Mayıs ayı ortalarından itibaren, haftada bir yapılacak sayımlar sonucunda zararlının artan bir populasyon (20-30 nimf / bileşik yaprak) göstermesi,
-
İlk yazlık ergin ve yumurta sayısında belirgin bir artışın kaydedilmesi.
Zarar başladıktan bir süre sonra (30-40 gün) yoğun karagöz dökümüne neden olduğundan mücadeleye asla geç kalınmamalıdır. Ayrıca, yararlıların en fazla olduğu temmuz, ağustos aylarında antepfıstığı bahçelerinde ilaç atılmamasına özen gösterilmelidir.