Tanımı: Dişi kelebek boz, erkek bireyler açık kahverengidir
Yaşayışı: Erginler yumurtalarını 6-8 sıralı dikdörtgen şeklinde paketler halinde bırakır. Kışı yumurta halinde geçirir. Antepfıstığında gözler patlamaya başladığında yumurtalar açılır. Beslenmelerini genellikle gece yapmaktadırlar. Gündüzleri ağaç gövdesinde kök boğazında veya kalın dalların kuytu yerlerinde toplu halde bulunurlar. Yılda bir döl verirler.
Zarar Şekli: Larvalar toplu halde yeni oluşmaya başlayan meyve salkımı ve yaprakçıklarla beslenirler. İleri dönemlerde sadece yaprak damarlarını bırakır. İlk anlarda larvalar küçük olduğundan, göz ve sürgünlerdeki zarar çok az ve yavaş olmakta, larvalar büyüdükçe zarar oranı da artmaya başlamaktadır
Mücadelesi: Kültürel önlem olarak dal üzerinde bulunan yumurta paketleri kazınabilir. Bahçede bulunan ağaçların % 50'si bulaşık ise bahçenin tamamı, bu oran düşük ise yalnız bulaşık olan ağaç veya dalların ilaçlanması yapılabilir. Kabuklu bit ve koşnillerin yoğun olduğu bahçede gözler patlamadan 20 gün önce kış ilaçlaması tavsiye edilmektedir.
YAZININ DEVAMI İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ...>>>