Twitter

AHUDUDU YETİŞTİRİCİLİĞİ

Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alan ahududular.Dünyada ılıman iklim bölgelerinde, subtropik iklim ve kutup İklim sınırlarına kadar yayılma alanı nedeniyle geniş yetişme alanına sahiptir.

Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alan ahududular.Dünyada ılıman iklim bölgelerinde, subtropik iklim ve kutup İklim sınırlarına kadar yayılma alanı nedeniyle geniş yetişme alanına sahiptir.

Ülkemiz ahududu anavatanı sınırları içerisindedir. Ahududular kuzey Anadolu’nun 1000 m’nin üzerinde hava oransal neminin sağlandığı yerlerde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Dikim Mesafesi : 1,5-2,5X06-1 m

Dekara Fidan sayısı : 300-1100 adet

Dekara verim : 0,8-2 ton

Ürüne başlama yaşı : 2.yıl

Ömrü : Uzun

Soğuklama isteği : 800-1700 saat

PH : 6-7

İklim

            Karadeniz bölgesi iklimi üzümsü meyvelerin doğal yetişme alanlarından biridir. Dolayısıyla ahududular bu bölge iklim ekolojisine uygun üzümsü meyvelerden biridir. Kış aylarında (-20,-25 ) dereceye kadar dayanır. Soğuklama ihtiyacı 7 derecenin altında 800-1700 saattir. Genel olarak kışları ılık geçen, yazları çok sıcak ve kurak gecen yerlerde Ahududu yetiştirilemez. Yeterli güneşlenme iyi sürgün gelişimi meyve kalitesi ve verimlilik sağlar. Çiçeklenme ve meyve dönemi sürekli yağışlar döllenme ve meyve tutumunu azaltır. Meyvelerin dayanıklılığı azalır.
 


Toprak

            Ahududulara en uygun toprak ; organik maddece zengin, derin, geçirgen hafif veya orta bünyeli su tutma kapasitesi yüksek topraklarda başarılı şekilde yetiştiricilik yapılır. Drenajı sağlanmış ağır bünyeli topraklara da uyum sağlar. Toprak hafif asit veya nötr PH 6-7 fazla kireçli ve tuzlu topraklara uygun değildir. Toprak derinliği en az 1 m olmalıdır. Hafif eğimli yerler uygundur. Çok eğimli yerlerde teraslama tapılarak yetiştiricilik yapılması daha uygun olacaktır.
 


Bahçe Kurma


            Ahududu fidanları geç sonbahardan (Kasım – Aralık) başlayarak iklim şartlarına bağlı olarak Erken İlkbahar (Mart-Nisan) aylarına kadar yapılabilir.
            Dikimi yapılacak fidanların kök tuvaleti yapılır, yaralı ve çok uzun kökler kesilir. Dikimi yapılacak bahçelerde fidan çukurları önceden işaretlenir ve 40-50 cm genişlik ve derinlik de açılır. Önceden hazırlanmış toprak gübre karışımı harç ile doldurulmuş çukurdan 20-30 cm boşaltılır. Çukur tabanı ayakla bastırılarak fidan buraya dikilir. Fidan dikimi fidan kök boğazı tamamen toprak içinde kalacak şekilde ayarlanır. Dikimden sonra can suyu verilir. Fidanın tepesi 20-30 cm den kesilir. 


Gübreleme


            Ahududular organik maddeye fazla ihtiyaç duyarlar. Dikim sırasında dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi yada eşdeğer yeşil gübre verilir. Çiftlik gübresi 2-4 yılda bir ilave yapılır.Toprak nemini muhafaza etme acısından yılın her döneminde verilebilir. En uygun zaman bitkilerin dinlenme dönemine girdiği kış aylarıdır. Ahır gübresi bitki kök bölgesine serilerek toprağa hafifçe karıştırılır. Yaprak ve toprak analizlerine göre kimyasal gübreler önerilir.
            Genel olarak; 4-10 kg saf azot Mart ayların ve meyve gelişimi sırasında; 5-7 kg saf fosfor ve 8-12 kg saf potasyum Sonbahar ve Kış aylarında verilir. Ayrıca yeşil gübre olarak tek yıllık baklagiller kullanılabilir.
            Bitkilere fazla azot verilmesi meyvelerin yumuşamasına ve pazar değerinin azalmasına neden olur. 


Sulama


            Sulama aralığı toprak tipine ve bölgeye göre değişir. Ağır ve humuslu topraklarda daha seyrek, kumlu topraklarda daha sık sulama yapılır.
            Çiçeklenme dönemi ve meyve tutumunda kesinlikle yağmurlama sulama yapılmamalıdır. Sulama toprak nemini sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

 
Budama ve Terbiye Sistemleri 

Budama ;      1-Şekil Budaması
                        2-Ürün Budaması
                        3-Gençleştirme olmak üzere yapılır.
Genel olarak ;
1- Destekli Ocak sistemi,
2- Desteksiz Ocak Sistemi,
3- Destekli Çit Sistemi
4- Desteksiz Çit Sistemi,
 
Ahududularda budama üç safhada yapılır.
            1- Yazın Tepe Alma: Siyah ahududularda uygulanır. Fakat kırmızı ahududularda asla tepe vurma işlemi yapılmaz.
 
            2- Meyve Veren Dalların Kesilmesi: Ahududularda dallar birinci yıl olgunlaşır, ikinci yıl meyve verdikten sonra kesilirler. Bu işlem hemen hasattan sonra yapılacağı gibi, dinlenme döneminde yapılabilir.
            3- Kış Budaması : Budama meyve sayısını azaltır. Fakat kaliteli meyve miktarını artırır.
            Dallar;
                        Birinci yıl 10-15 cm’den
                        İkinci yıl 20-30 cm’den kesilir.
            Her kümede verimli topraklarda 9-10, fakir topraklarda 4-5 dal bırakılır.
            Kırmızı ahududularda budama piçlerin ayıklanması ve dalların kesilme-sinden ibarettir. Her kümede 5-10 dal bırakılır.


Hasat ve Muhafaza


            Üzümsü meyveler hasadı dikkatli zamanında yapılmalıdır. Ahududularda hasat meyve saptan kolayca ayrılmaya başladıktan sonra yapılır. Haftada 2-3 kez bazen havalar sıcak giderse daha sık yapılır.
 
            Hasadın en uygun zamanı sabah erken saatlerinden başlanır, öğlene bitirilir.
 
            Taze pazarlanacak meyveler 250 ve 500 gramlık kutulara toplanır ve kaplar kasalara dizilerek hemen pazara sunulur.
 
            Ahududu meyveleri soğuk hava depolarında %85-90 nem ve – 0,5 -00C sıcaklıkta 5-7 gün muhafaza edilir.
 
            Ahududu meyveleri taze olarak tüketildiği gibi, meyve salatası, pasta endüstrisinde kurutularak meyve çayı, meyve suyu, konsantre ve likör yapımı, reçel, marmelat, jöle ve şekerleme endüstrisi, meyve tozu, meyve esansı, dondurma ve meyveli yoğurt yapımında geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.