Bitkisel özellikleri
Kök
Bakla kazık köklü bir bitkidir. Kök 20–25 cm derinliğe kadar indiğinde yan kökler meydana gelir. Yan kökler üzerinde çok sayıda saçak kök oluşur. Kazık kök 100–150 cm derinliğe kadar inebilir. Yan kökler de toprak koşullarına bağlı olarak ana kazık kök kadar uzayabilir. Yan kökler, 80–100 cm kadar toprak içinde yayılabilir. Kökler belli bir büyüklüğe ulaştığında kökler üzerinde nodozite bakterilerinin etkisiyle yumrular meydana gelir. Bakla bir dekar alanda 19–20 kg’a yakın saf azot biriktirebilir.
Gövde
Bakla otsu bir gövdeye sahiptir. Gövde dört köşeli 1-2 cm kalınlığında ve içi boştur. Otsu bir gövdeye sahip olmasına rağmen devrilmeden dikine büyüyen bir yapıya sahiptir. Gövde boyu çeşitlere göre değişiklik gösterir. Gövde boyu 60-80 cm'den başlar 1-2 m'ye kadar ulaşabilir. Gri tohumlu çeşitler küçük tohumlu çeşitlere nazaran daha fazla boylanır. Genelde gövde düz ve çıplaktır. Bazı çeşitlerde hafif tüylülük vardır. Gövde boğum ve boğum aralarından oluşur. Boğum araları 20-30 cm uzunluktadır. Boğumlardan yapaklar çıkar. Düşük sıcaklık koşullarında gövdenin alt yapraklarının koltuklarından yan dallar oluşur. Yan dallar bazı çeşitlerde 2-12 hatta daha fazla sayıda olabilir. Baklada kardeşlenme de olur. Kardeşlenme çiçek ve meyve miktarını olumlu yönde etkileyerek verimi artırır.
Yaprak
Bakla boğumlarından çıkan yapraklar bileşik yaprak şeklindedir. Her boğumda bir bileşik yaprak bulunur. Bileşik yapraklar ana gövde üzerinde değişik sayıda yaprakların bir araya gelmesiyle oluşur. Bileşik yapraktaki yaprak sayısı alttan itibaren yukarıya doğru artar ve bileşik yaprakta 2 ile 6 arasında yaprak bulunur.
Yaprak büyüklüğü çevre koşullarına ve çeşide göre farklılık gösterir. Yapraklar ortalama 5-9 cm uzunlukta 2-2.5 cm genişliktedir. Yapraklar beyzi veya uzun elips şeklindedir. Uçları sivri ve yaprak sapı üzerinde karşılıklı olarak dizilmiştir, üzeri tüysüzdür. Renkleri koyu yeşilden başlar açık yeşile kadar değişir. Bazen mavi yeşil, gri yeşil renklere de rastlanır. Renk değişimi yaprağın üzerindeki mum tabakası ile yakından ilgilidir.
Çiçek
Baklada çiçekler yaprak koltuklarında meydana gelir ve salkım şeklindedir. Bir salkımda 2-12 arasında çiçek bulunabilir. Çiçekler kapalı çan şeklindedir. 5 adet çanak yaprak çiçek sapından sonra alttan birleşmiş tüp şeklindedir, üst kısmında ise birbirinden ayrılarak kendini belli eder. Taç yapraklar, beyaz ve menekşe rengindedir. Çanak yapraklar ise yeşil ve yer yer antosiyan içerir.
Erkek organlar 10 adet olup kayıkçık içinde yer alır. Erkek organların 9 adedi birleşmiş, bir tanesi serbesttir. Erkek organlar bir boru şeklinde olup içinden dişi organ çıkar. Yumurtalığın ucu sağa doğru eğri ve uç kısmı fırça gibi tüylüdür.
Baklalarda çiçek kapalı iken dişi ve erkek organlar döllenme olgunluğundadır. Bu bakımdan çiçek açılmadan önce döllenme olur ve daha sonra çiçek açılır. Bu nedenle bakla kendine döllenen bir bitkidir.
Bazı koşullarda çeşitlere bağlı olarak yabancı döllenme % 1-2’den başlayarak % 60-70’e kadar çıkabilir. Baklada çiçekler öğleden sonra açılır. Çiçekler açıldıktan sonra eğer döllenme olmamışsa böcekler yardımıyla kapalı iken döllenemeyen çiçekler döllenir. Böcek popülasyonu az olduğu zaman tohum verimi önemli ölçüde düşer.
Meyve
Meyve bakla şeklindedir. Baklalar 4–35 cm uzunluğunda; dar veya geniş, basık veya sarkık durumda gövde üzerindeki yaprak koltuklarında asılı olarak bulunur. Bakla renkleri başlangıçta yeşildir. Daha sonra sararır, tohumların olgunluk dönemine doğru koyu kahverengi veya siyah bir renk alır.
Başlangıçta baklada meyve düzdür. Tohumlar olgunlaştıkça tohumların üzerini örten kabuk, tohumların şekil ve iriliğine göre girintili çıkıntılı bir görünüm alır. Yaprak koltuklarında 2-12 arasında çiçek oluşmasına karşı, olgunlaşan bakla sayısı 2-5 arasında değişir. Ekolojik koşullara ve çeşit özelliğine bağlı olarak bir bakladaki tohum sayısı 1–7 arasındadır