Yaprak
Bakla boğumlarından çıkan yapraklar bileşik yaprak şeklindedir. Her boğumda bir bileşik yaprak bulunur. Bileşik yapraklar ana gövde üzerinde değişik sayıda yaprakların bir araya gelmesiyle oluşur. Bileşik yapraktaki yaprak sayısı alttan itibaren yukarıya doğru artar ve bileşik yaprakta 2 ile 6 arasında yaprak bulunur.
Yaprak büyüklüğü çevre koşullarına ve çeşide göre farklılık gösterir. Yapraklar ortalama 5-9 cm uzunlukta 2-2.5 cm genişliktedir. Yapraklar beyzi veya uzun elips şeklindedir. Uçları sivri ve yaprak sapı üzerinde karşılıklı olarak dizilmiştir, üzeri tüysüzdür. Renkleri koyu yeşilden başlar açık yeşile kadar değişir. Bazen mavi yeşil, gri yeşil renklere de rastlanır. Renk değişimi yaprağın üzerindeki mum tabakası ile yakından ilgilidir.
Çiçek
Baklada çiçekler yaprak koltuklarında meydana gelir ve salkım şeklindedir. Bir salkımda 2-12 arasında çiçek bulunabilir. Çiçekler kapalı çan şeklindedir. 5 adet çanak yaprak çiçek sapından sonra alttan birleşmiş tüp şeklindedir, üst kısmında ise birbirinden ayrılarak kendini belli eder. Taç yapraklar, beyaz ve menekşe rengindedir. Çanak yapraklar ise yeşil ve yer yer antosiyan içerir.
Erkek organlar 10 adet olup kayıkçık içinde yer alır. Erkek organların 9 adedi birleşmiş, bir tanesi serbesttir. Erkek organlar bir boru şeklinde olup içinden dişi organ çıkar. Yumurtalığın ucu sağa doğru eğri ve uç kısmı fırça gibi tüylüdür.
Baklalarda çiçek kapalı iken dişi ve erkek organlar döllenme olgunluğundadır. Bu bakımdan çiçek açılmadan önce döllenme olur ve daha sonra çiçek açılır. Bu nedenle bakla kendine döllenen bir bitkidir.
Bazı koşullarda çeşitlere bağlı olarak yabancı döllenme % 1-2’den başlayarak % 60-70’e kadar çıkabilir. Baklada çiçekler öğleden sonra açılır. Çiçekler açıldıktan sonra eğer döllenme olmamışsa böcekler yardımıyla kapalı iken döllenemeyen çiçekler döllenir. Böcek popülasyonu az olduğu zaman tohum verimi önemli ölçüde düşer.