Twitter

KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Kavun, gövdesi tüylü bir bitki olup gövde baslangiçta otsu iken daha sonra odunsu bir yapi kazanir.
Budama yapilmazsa ana gövde 1–2 m boylanir. Gövde 40–60 cm oldugunda dip yaprak koltuklarinda yan sürgünler belirmeye baslar. Yan dallar 2–3 m bazen de 5 m ye uzayabilir. Yan sürgünler ana sürgünü geçebilir. Bitki merkezden çevreye dairesel yayilarak 3–6 adet yan dal olusturur. Budama ile yan dal sayisi artirilabilir. Sürgünler bir metrenin üzerine çiktiginda, 30–50 inci günlerde dip taraflarda önce erkek daha sonra disi çiçeklerin olustugu ve açtiklari görülür. Bitki üzerinde 2- 6 adet meyve meydana gelebilir.
 
Olgunlasma süresi 90–130 gündür. Kavun tohumunun çimlenebilmesi için toprak sicaklik istegi en az 15.5 ºC, optimum 24–35 ºC, maksimum 38 ºC dir. Tohumlar 8–10 günde çimlenir ve kök uzamaya baslar 3-4 cm olunca hypokotil’de uzamaya devam ederek toprak yüzüne tohum kabugu ile birlikte çikar. Son çikis aninda tohum kabugu çogunlukla toprakta kalir. Kotiledon yapraklarin tam büyüklüge ulasmalari toprak yüzüne çikmalarindan 5–7 gün sonrasindir. Sürgün ucu belirginlesmeye basladiginda toprak içinde köklerin gelismesi hizlanir. 2–4 köklü bir görünüm kazanir. Ilk yaprak olusumundan sonra 15–20 gün içinde 4–5 yaprakli olacak büyüklüge gelir. Kavun çiçek tozlarinin tasinmasinda bal arilari önemli rol oynar. Dekara bir adet ari kovani kavun üretiminde verimi artirmaktadir. Baslangiçta zayif olan kökler ileri devrede daha belirgin ve kuvvetli yapi kazanir. Ana kök 20-30 cm toprak derinligine ulastiginda süratle yan kök olusumu baslar. Kökler hizla büyür. Yan kökler derinligine ve yanlara dogru gider.
 
Köklerin % 70’i 40–60 cm derinlikte toplanmistir. Yana yayilma 1–2 m’ye kadar çikar köklerin %20’si, 80-100 cm ve % 10 i da 100 cm’in üzerinde bir derinlige ulasir.
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.