Erginin vücudu silindirik yapıda ve koyu kahverenkte olup üzeri gri renkli kısa tüylerle kaplıdır. Boyu 2-2.5 mm kadardır. Yumurta, parlak beyazımsı renkte ve ovaldir. Larva, kirli beyaz renkte olup, göz ve bacakları yoktur. Pupa, beyaz renkte, serbest pupa tipinde ve galeri içindedir.
Larvaları zayıf dallarda galeri açarak beslenirler. Yeni çıkan erginler sürgünlerin yaprak veya meyve koltuklarında galeri açarak beslenirler. Zarar sonucunda uç kısımdaki meyveler ve sürgünler buruşup kurur.
Mücadelesi :
a) Kültürel önlemler
Zayıf kalmış ve kurumuş dallarda veya evlerin önüne yığılmış budama artıklarında üremektedir. Bu özellikleri nedeniyle Şubat ayında bahçeye kurulmuş dallar, tuzak olarak asılır. Nisan ayında bu dallardan talaş çıkmaya başladıktan 10-15 gün sonra toplanır ve hemen yakılır.
b) Kimyasal mücadele:
Zararlının ergini veya larvasına karşı zeytin ağaçlarına uygulanacak herhangi bir etkili ve ekonomik ilaçlaması yoktur. Ancak ev önlerine yığılmış odunlardan talaş çıkışının görülmesine müteakip bu odunlar kontak etkili bir ilaçla ilaçlanabilir.
Yazının Devamını Görebilmek İçin Burayı Tıklayınız...>>>