Twitter

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ ZEYTİN YARA KOŞNİLİ

Ergin böcek, genellikle küre şeklinde olup, çok defa yerleştiği yerin şekline uyar.

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli :

Ergin böcek, genellikle küre şeklinde olup, çok defa yerleştiği yerin şekline uyar. Önceleri sarımsı görünüşte olan ergin, sonradan fıstık içi rengine dönüşür. Boyu 1-1.5mm kadardır. Zamanla mumsu yapışkan bir madde ile kaplanır.

 

Zeytin yara koşnili, kışı dal ve dalcıkların yarık ve çatlaklarında ergin dişi halinde geçirir. Yumurtlama, yılın iklim koşullarına bağlı olarak, nisan sonu mayıs başlarında başlar ve temmuz sonuna kadar devam eder.

 

Hareketli larvaların çıkışı, nisan ayı ortalarında başlar, mayıs başlarında en yüksek seviyeye ulaşır ve çıkışlar, yaz boyunca devam eder. Çıkan larvalar çeşitli nedenlerle meydana gelmiş yarık ve çatlaklara yerleşerek bir günde sabitleşir. Dişiler, hareketli birinci ve ikinci larva dönemlerini, erkekler ise bunlara ek olarak pupa dönemlerini de geçirerek gelişmesini tamamlar. Birinci larva dönemleri, kabuklarının seyrek dokulu olması nedeniyle, hem yüksek sıcaklıklardan, hem de kış aylarında 0°C’nin altındaki sıcaklıklardan etkilenerek zarar görürler. İkinci dönem larvalar ve erginler ise genellikle kalın kabuklar altında ve yığın halinde yaşadıkları için, olumsuz iklim koşullarından etkilenmezler.

 

Zeytin yara koşnili, kısmen solmaya yüz tutan ve zayıf kalan ağaçlarda küçük don çatlaklarına ve sırık yaralarına yerleşerek, bitkinin özsuyunu emmek suretiyle zararlı olmaktadır. Mücadelesi yapılmadığı zaman ağaç çalılaşmakta, dal ve dalcıkları kurumaktadır. Türkiye’de 1938 yılından beri zarar yaptığı bilinmektedir.

 

Konukçuları: Zeytin yara koşnilinin ana konukçusu zeytindir.

Doğal düşmanları :

Yapılan çalışmalarda, aşağıdaki doğal düşmanlar saptanmıştır:

Chilocorus bipustulatus (L.) (Col.: Coccinellidae),

Exochomus quadrimaculatus (L) (Col.:Coccinellidae),

Chrysopa sp. (Neur.:Chrysopidae),

Cheletogenes ornatus (Can. And Fan.) (Acarina:Cheyletidae)

Mücadelesi :

 

a) Kültürel önlemler:

Zeytin yara koşnili ile bulaşık dallar kesilip yakılmalıdır. Sırıkla hasat yapılmamalıdır.

 

b) Kimyasal mücadele:

İlaçlı mücadele, Zeytin yara koşnilinin larvalarına karşı yapılır. Parazitlenmenin %50’nin altında olduğu bahçelerde, ağaçların çiçekte olmadığı ve yumurtaların %50’sinin açıldığı zaman ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır

Etkili Madde Adı ve Oranı Form. Tipi Doz (Preparat/ hl su) A ç ı k l a m a
Öncelikli olarak tavsiye edilen ilaçlar
Yazlık mineral yağ , %70 EM 1500 ml - Parazitlenmenin %50’nin altında olduğu bahçelerde, yumurtaların %50’sinin açıldığı zaman ilaçlanmalıdır. - Çiçek zamanı ilaçlama yapılmamalıdır.
Yazlık mineral yağ , %85 EM 1250 ml
     

 

Yazının Devamını Görebilmek İçin Burayı Tıklayınız...>>>

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.