2006 yılında, küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 18’i yenilebilir enerjiden sağlandı, bunun yüzde 13’ü odun yakmak gibi geleneksel biokütlelerden elde edildi. İkinci en yüksek oranlı yenilenebilir enerji kaynağı ise küresel enerji tüketiminin yüzde 3’ünü ve küresel elektrik üretiminin yüzde 15’ini sağlayan hidroelektrikti.
Rüzgar gücü yıllık yüzde 30’luk bir oranla büyümektedir, 2008 yılında dünya çapında kurulu kapasitesi 121,000 megavat olup (MW), Avrupa ülkeleri ve ABD’de fazlaca kullanılmaktadır. Güneş panelleri (fotovoltaik) endüstrisinin Yıllık üretimi 2008 yılında 6,900 megavata ulaştı ve fotovoltaik enerji istasyonları Almanya ve İspanya’da yaygındır.
Dünyanın en büyük jeotermal enerji kurulumu California’daki 750 megavatlık kapasitesiyle The Geysers’dır. Brezilya dünya üzerindeki en büyük yenilenebilir enerji programlarından birine sahiptir, bunun içinde şeker kamışlarından etanol yakıtı üretimi vardır ve şu an etanol ülkenin otomotiv yakıtının yüzde 18’ini oluşturmaktadır. Etanol yakıtı ABD’de de yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Kenya, yıllık yaklaşık 30,000 küçük (20-100 vat) güneş enerji sistemleri satışıyla dünya üzerindeki en yüksek ev başına/bireysel güneş enerjisi sistemleri mülkiyetine sahiptir.
Yenilenebilir Enerjinin Kaynakları:
Yenilenebilir enerji teknolojilerinin çoğunluğu güneşten yararlanmaktadır. Dünya-Atmosfer sistemi öyle bir dengededir ki, uzaya yayılan ısı radyasyonu gelen güneş radyasyonuna eşittir.
Dünya-Atmosfer sistemi içerisinde elde edilen enerji seviyesi kısaca Dünya’nın “iklimi” olarak tanımlanabilir. Hidrosfer (su) gelen radyasyonun büyük bir kısmını emer. Radyasyonun çoğunluğu ekvator üstünde veya yakınındaki bölgelerde emilir; ancak bu enerji dünyaya rüzgârlar ve okyanus akıntıları biçimde yayılır. Dalga hareketi, atmosfer ve okyanus arasındaki mekanik enerjiyi rüzgâr gerilmesiyle aktarma sürecinde önemli bir rol oynayabilir. Güneş enerjisi de hidroelektrik projeleriyle çıkan yağışın dağıtılmasından ve biyoyakıt üretmek için kullanılan bitkilerin büyütülmesinden sorumludur.
Yenilebilir enerji güneş ışığı, rüzgâr, gel-git ve jeotermal ısı gibi doğal fenomenleri gerektirir; bunu Uluslararası Enerji Ajansı şöyle açıklamaktadır:
Yenilenebilir enerji sürekli olarak yenilenen doğal süreçlerden elde edilir. Çeşitli biçimlerinde, doğrudan güneşten ya da dünyanın derinliklerinde oluşan ısıdan elde edilir. Tanımına güneş, rüzgar, okyanus, hidrogüç, biokütle, jeotermal kaynaklardan elde edilen elektrik ve ısı ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen biyo yakıtlar ve hidrojen de dâhil edilir.
Yenilenebilir Enerji Ekonomisi:
Ekonomi
Yenilenebilir enerji kaynaklarını birbirleriyle ve geleneksel enerji kaynaklarıyla karşılaştırırken, üç ana unsur göz önünde bulundurulmalıdır:
* Sermaye maliyeti (nükleer enerji için, atık imhası ve devreden çıkarma masrafları da dahil)
* İşletim ve bakım maliyeti
* Yakıt maliyeti (fosil yakıt ve biokütle kaynaklar için – atıklar için bu maliyetler olumsuz olabilir)
Tüm bu maliyetler is konta edilmiş nakit akımıyla bir araya getirilir. Doğal olarak, yenilenebilir enerji kaynakları azalan bir maliyet eğrisindeyken, yenilenemeyen kaynaklar artan bir maliyet eğrisin delerdir. 2009 yılında, rüzgâr, nükleer, kömür ve doğal gaz için maliyetler benzerdi; ancak yoğunlaştırıcı güneş enerjisi ve fotovoltaikler için maliyetler biraz daha yüksektir.
Yenilenebilirler için hava ve yük çeşitliliğine uygun olabilmeleri için arttırılmış grid ara bağlantısı bakımından ek maliyetler vardır; ancak bu özellikle Avrupa’da yaşanılan örneklere bakılacak olunursa oldukça düşüktür – toplamda rüzgâr enerjisi maliyeti günlük güç kullanımıyla aynı maliyettedir.
Rüzgâr enerjisi yıllık yüzde 30 bir oranla artmaktadır, şu an dünya üzerindeki kurulu kapasitesi 100 gigavatı geçmiştir ve birçok Avrupa ülkesinde ve ABD’de sıklıkla kullanılmaktadır. 2006 yılında fotovoltaik sanayisinin üretim randımanı 2,000 megavattan fazlayı ve fotovoltaik güç istasyonları özellikle Almanya ve İspanya’da fazlaca popülerdir. Solar termal enerji istasyonları ABD ve İspanya’da mevcuttur ve bunların en büyüğü ABD’deki Mojave Çölü’ndeki 354 MW kapasiteyle SEGS enerji tesisidir. Dünya üzerindeki en büyük jeotermal enerji tesisi 750 MW kapasitesiyle California’daki The Geysers’dır. Brezilya şu an dünya üzerindeki en büyük yenilenebilir enerji programlarından birine sahiptir, bunun içerisinde şeker kamışından etanol yakıtı üretimi de vardır ve etanol şu an ülkenin otomotiv yakıtının yüzde 18’ini sağlamaktadır. Etanol yakıtı ayrıca ABD’de de yaygındır.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Büyümesi:
2004 yılının sonundan 2008 yılının sonuna kadar, solar fotovoltaik kapasite altı kat büyüyerek 16 gigavatı aştı, rüzgar enerjisi kapasitesi yüzde 250 artarak 121 gigavata ulaştı ve yeni yenilenebilirlerden alınan toplam enerji kapasitesi yüzde 75 artarak 280 gigavatı buldu. Aynı sür içerisinde, solar ısıtma kapasitesi iki katına çıkarak 145 gigavat-termal’e (GWth) çıkarken biyodizel üretimi altı katına çıkarak yıllık 12 milyar litreye ve etanol üretimi de iki misline çıkarak yıllık 67 milyar litreye ulaştı.
limitsizenerji.com