Twitter

BAKLA YETİŞTİRİCİLİĞİ GÜBRELEME

Gübreleme

 
       Bakla yetiştiriciliğinde bakteri aşılamasının üretime olumlu etkileri vardır. Bunun için tohumluk rhizobium bakterilerinin bezelye, fiğ, mercimek hatlarıyla inoküle edilir veya bir önceki yılda bakla ekimi yapılan tarlalardan alınan toprakla karıştırılarak ekim yapılır. 
       İlkbaharda tohum ekimi yapılacak ise bir evvelki sonbaharda veya ekimden birkaç ay evvel dekara 2-3 ton iyi vasıflı yanmış çiftlik gübresi verilmeli ve toprağa karıştırılmalıdır. 
       Bakladan kaliteli ve yüksek verim elde etmek için başlangıçta bitki nodozitelerini oluşturuncaya kadar az bir azotlu gübrelemeye ihtiyaç vardır. Dekara 8-10 kg azotlu gübre yeterlidir. 
       Tane veriminde fosfor oldukça önemlidir. Fosforlu gübreler ise aynı zamanda topraktaki bakteriyel flora için gereklidir. Toprakta yeterli fosfor bulunursa bakteriler bakla köklerine geçer ve bitkinin gelişmesi hızlı olur. Fosfor eksikliği bakladaki protein sentezini yavaşlatır. Bakla üretiminde bir dekar alan için 10-15 kg fosfor yeterlidir. 
       Fosforlu ve potasyumlu gübre uygulaması ekimle birlikte yapılmalıdır. Fosforlu gübre tohum yatağından 7.5–10 cm derine gelecek şekilde toprağa verilmelidir. 
       Potasyum, baklada nodül oluşması ve azot tespiti için gereklidir. Potasyumun yüksek dozda verilmesi ise verimi ve kaliteyi düşürür. Bir dekar alan için 10-20 kg potasyum yeterlidir. 
       Bakla yetiştiriciliğinde toprak analizi sonucunda toprakta asit özelliği ortaya çıkarsa pH’ı 6,5–7,0’ye çıkarmak için kireç uygulaması yapılmalıdır.
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.