Twitter

KARPUZ TELLİ BÖCEĞİ

Latincesi : 
Epilachna chrysomelina F.
 
Hastalık Tanımı :
Şekil ve renk itibariyle 7 noktalı gelin böceğine benzer. Ergin üstten yarım küre şeklinde ve kanatların üzerinde 6'şar adet etrafı açık renkte siyah lekeler bulunur. Gelin böceğinden biraz iri ve genel görünümü bakır kırmızısı renktedir.

 

Larvalar 10-12 mm boyunda kavuniçi renginde geniş ve ovaldir. Larvanın üzeri abdomenin son segmenti hariç bütün diğer segmentlerde oldukça sert çatallanmış dikenimsi kıllarla örtülüdür. Birinci göğüs ve abdomenin sondan bir önceki segmentte diken sayısı 4, diğerlerinde 6 adettir. Yumurtalar 1.5-2 mm boyunda uzunca, ilk bırakıldıklarında parlak sarı, daha sonraları portakal sarısı rengindedir.
 
Erginler kışı yaşadığı bitki artıkları arasında veya diğer korunmaya uygun yerlerde ergin olarak tek tek veya gruplar halinde diyapozda geçirirler. İlkbaharda havalar ısınmaya başlayınca kışlakları terk edip, beslenerek yumurta bırakırlar.
 
Zararlının ilk zararları mart-nisan aylarında Ecbaüum sp. (Yabani hıyar)da görülür. Kültür bitkilerine geçiş mayıs-haziran aylarına rastlar. Erginler yumurtalarını beslendikleri bitkinin alt kısmına (2-50 yumurtalı) kümeler şeklinde bırakır. 2-6 günde açılan yumurtalardan çıkan larvaların ergin oluş süresi bir ay kadardır. Larva son dönemde abdomen son segmentinden vücudunu yaprağın alt yüzüne tespit ederek pupa olur. 8-10 gün sonra bu pupalardan yeni erginler çıkar. Yılda 2-4 döl verebilmektedir.
 
Yaşayış : 
Erginler çiçek, meyve, meyve gözlerinde ve genç sürgünlerde; larvalarda yapraklarda tahribat yaparlar. Larvaların kemirerek beslenmeleri sonucu yapraklarda dantel şeklinde sahalar meydana gelir. Erginler ise yapraklarda beslenmesi sonucu delik sahalar meydana getirirler. Saldırı sonucu yaprak ve sügünler kurur. Genç fide döneminde zarar yaparsa yeniden dikimi gerektirir. Ayrıca kabak mozaik virüsünün (Squash mosaik virüs) vektörüdür.
 
Kültürel Önlemler :
Karpuz telli böceği ile bulaşık sahalardaki bitki artıkları toplanıp imha edilmelidir.
 
Kimyasal Mücadele :
İlaçlamada ilacın yaprakların alt ve üst yüzlerine iyi bir şekilde teması sağlanmalıdır. İlaçlar verilen dozda uygulanmalı ve prospektüsü iyice okunmalıdır. İlaçlama sabah erken saatlerde ve rüzgarsız havada yapılmalı, sıcak artınca ilaçlamaya ara vererek öğleden sonra hava serinleyince devam etmelidir.
 
İlaçlama Zamanı :
Karpuz telli böceği sürveyi mayıs ayı ortalarından itibaren başlar, karpuz, kavun, hıyar, kabak gibi bitkiler üzerlerinde ergin; yapraklarında da yumurta, larva ve ergin aranır. Mücadele ekseri larvaların görülmesi ile başlarsa da ilaçlamanın ekonomik olması bakımından yoğunluk tayini önemlidir. Yoğunluk tayininde bitkilerde ergin, larva ve yumurta aranır. Zararlının yoğunluğu genelinde mayıs ayı sonundan itibaren artmaktadır. Sıra halindeki ekimlerde 30 ml'lik sırada tesadüfi 10 bitkide 50 adet yumurta tespit edilmişse saha düşük yoğunlukta bulaşık demektir. Eğer 15-20 bitki bulaşıksa orta, 25 bitki bulaşıksa yoğunluk yüksektir. Orta yoğunluktaki bir tarlada mücadele yapmak gerekir ve ekonomik olur. Mücadele gayesiyle yapılacak yoğunluk tayini sayımları birer hafta ara ile iki defa tekrarlanmalıdır. Sayımlarda tekerrürler ne kadar fazla olursa tahmindeki hata o kadar az olacağından tekerrür adetlerinin en az üç olarak alınması faydalıdır.
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.