Twitter

BAKLA YETİŞTİRİCİLİĞİ EKİM ZAMANI

Bakla tohumunun iyi bir şekilde çimlenebilmesi için toprak sıcaklığı 9 0C, hava sıcaklığı 10-15 0C olmalıdır. Ilıman iklim koşullarında bakla kışlık olarak ekim, kasım veya uygun hava şartlarında aralık ayında ekilir. 

Ekim zamanı
       Bakla tohumunun iyi bir şekilde çimlenebilmesi için toprak sıcaklığı 9 0C, hava sıcaklığı 10-15 0C olmalıdır. Ilıman iklim koşullarında bakla kışlık olarak ekim, kasım veya uygun hava şartlarında aralık ayında ekilir. 
       Çok erken ekimde bitkiler kışa fazla gelişmiş olarak gireceklerinden soğuktan zarar görebilir. Çok geç ekimde toprak sıcaklığı düşük olduğundan çimlenme yüzdesi düşük, fideler zayıf olur. Yazlık olarak kış sonu ya da ilkbahar başlangıcında (şubat- mart) ekim yapılmalıdır. Toprak ekimi, kışları uygun olan bölgelerde ekim ve kasım aylarından ilkbahara kadar yapılabilir. 
       Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde, deniz iklimine yakın yetiştirme alanlarında tohum ekimi, kışlık olarak ekim ayı ortalarından kasım ayı sonuna kadar yapılabilir. Orta Anadolu gibi kışları soğuk geçen bölgelerde tohum ekimi mart ve nisan aylarında D. Anadolu gibi ilkbahar geç donlarının daha uzun devam ettiği bölgelerde ise mayıs ayından itibaren yapılmaktadır.
Ekim sıklığı
       Ülkemizde genellikle serpme ekim yaygın olmakla beraber tohum üretimi için en uygun ekim şekli sıraya ekimdir. Sıraya ekimde bitkinin bakım işleri kolay bir şekilde yapılacağı gibi tip dışı olan bitkiler kolaylıkla seçilerek tarla dışına çıkartılabilir.
       Ekim sıklığı tohum iriliğine, sıra arası ve üzerinde bırakılacak mesafeye ve ocağa atılacak tohum sayısına göre değişir. 
       Kışlık ekimde m2de 35-40 bitki, yazlık ekimden daha fazla olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ilıman bölgelerde sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 10-15 cm olmalıdır. 
       Küçük taneli çeşitlerde m2de 45-55 bitki, büyük taneli çeşitlerde m2de 20 bitkiye kadar azaltılmalıdır. 
       Sık ekimde bitkiler başlangıç devresinde hızlı gelişeceğinden yabancı otların aynı devrede gelişmesi engellenmiş olur. 
       Sıra arası özellikle makinalı tarımda en iyi bakımı yapacak şekilde ayarlanmalıdır. 
       Ege tarımsal Araştırma Enstitüsünde yapılan çalışmalarda sıra arası 30 cm, sıra üzeri 12-14 cm ve m2de 25 bitki bulunacak şekilde yapılan ekimlerde verim yönünden en iyi sonuç alınmıştır.
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.