İç Çürüklüğü (Endosepsis)
Etmeni Fusarium moniliforme dir. Fungus önce ilek meyvelerinin gal çiçeklerinde yaşar. Buradan dişi incire etmenin sporlarına ilekleme ile ilek arıcığı tarafından taşır. Taşınmadan sonra meyvenin iç kısmı fungusun beyaz misel örtüsü ile kaplanır.Enfekte olmuş meyvelerin iç kısmında lekelenme ve pulpun kahverengileşmesi şeklinde zararlanma görülür. Hastalık ilerledikçe pulp sulu, erimiş bir hal alır, pembe kırmızı renge çalan haliyle ıslak görünümlü kabuk şeklinde harici belirtiler ortaya çıkar. Meyvenin ostiol kısmı kırmızımsı mor renktedir. Hastalıktan korunmak için en geçerli yol fungussuz temiz ilek elde etmektir.
Ekşime
Ekşimenin nedeni mayalanmadır. Mayalanma Hanseniapsera, Torulipsis gibi maya cinsinin birkaç türü, Azotobacter melarinas, başta olmak üzere bir çok bakteri türü ve Mucor, Rhizopus, Cladosporium, Penicillium, ve Hormodendrum gibi fungus türleri tarafından meydana getirilmektedir.Belirtiler meyve olgunlaştığında ortaya çıkar. Meyve eti önce pembe renk alır, daha sonra sulu ıslak bir hal alır.Ostiolden pembe kırmızı bir akıntı sızar. Mayalanma nedeniyle alkol kokusuyla karışık ekşi bir koku yayılır.
Ekşilik böcekleri, sirke sinekleriyle mücadele, bahçe içindeki meyve ataıklarının imhası, ekşimeye neden olmamakla birlikte uygun zemin hazırlaması sebebiyle aşırı sulama ve aşırı azotlu gübre uygulaması gibi konulara özel dikkat gösterilmesi hastalığın kontrol altında tutulmasına yardımcı önlemlerdir.
Sürme
İncir meyvelerinin iç kısmının hastalanmasına neden olan Aspergillus niger isimli bir mantardır. Sürme bir küf olmakla birlikte sporlarının oluşturduğu siyah toz yığınlarıyla diğer küflerden ayrılır. Hastalık etmeni fungus başta ekşilik böcekleri ve sirke sinekleri olmak üzere trips ve bazı predatör akarlarla taşınmaktadır. Yayılması böceklerle olduğu için savaşı bu böceklerin yok edilmesi veya azaltılması şeklindedir.
Küfler
Küf oluşumu Rhizopus spp. Cladosporium ssp. Penicillium spp., Botrytis spp. Gibi mantarlar tarafından meydana getirilmektedir. Meyve içersinde kirli gri yeşilimsi veya sarımsı değişik renk meydana getirirler. Yayılması ve mücadelesi sürme hastalığı gibidir.