Nektarin şeftaliden daha sert ve daha az suludur. Nektarinin en önemli özelliği A vitamininin öncüsü olan Beta karoteni yüksek miktarda içermesidir. Aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır da. İçindeki bazı bitkisel kimyasallar da sağlığa olumlu bir etki sağlar. Hamken tıpkı kayısı ve şeftali gibi yeşil renkte buruk ve kekremsi tattadır. Doğa ateş elamanını artırdıkça rengi sararır, kızarır ve sulanmaya başlar. Olgun meyve buzdolabında 5 güne kadar tazeliğini koruyabilir. Aslında yoğurtla karıştırılarak yendiğinde ya da müslilere katıldığında da güzel bir aroma ve katkı sağlar.
Kas kramplarına iyi gelir
Yukarıda bahsedildiği gibi içeriğinde yoğun A ve C vitaminleri içermesi, yaz ve cilt için onu değerli kılar. Aşırı olgunlaşıp tatlanmış nektarinleri diyet için kullanabilirsiniz. Nektarinin çekirdeklerini kayısı çekirdekleri gibi sakın kırıp yemeyin. Çünkü içinde midede siyanite(siyanür benzeri zararlı bir madde) dönüşen bir madde vardır. Orta boy 130-140 gram civarı bir nektarinde 67 kalori vardır ve yüzde 86’sı sudur.
Az miktarda lif olmasına karşın içinde yağ ve protein yok denecek kadar azdır. Minerallerden ise en çok dikkati çeken potasyum içeriğinin yüksek olmasıdır. Bu da onun kas kramplarına karşı yararlı bir meyve olarak karşımıza çıkartır.
Gilaburu Nektarı; Böbrek taşlarını düşürmede ve taş üremesini önlemede,
Prostatta,
Kramp çözmede,
Kramplarda ve kas gerginliklerinde,
Vücuda zararlı maddelerin atılmasında,
İdrar yolu iltihaplarında,
Kalp, tansiyon ve şekerde,
Modern tıp tedavisine ek olarak kullanılabilecek bitkisel gıda takviyesidir.