Taze olarak kullanılan başlıca incir çeşitleri kara yaprak, bardacık, şeker inciri, mor incir, yediveren inciri, patlıcan inciri; kavak ve Sultan selim inciridir.
Sultanselim ve kavak inciri İstanbul’a has bir çeşittir. Sultan selim inciri açık yeşil renkli, iri ve bol etli olur. Kavak inciri mordur, meyvesi de küçüktür. İstanbul ve yakınlarına mahsus incir çeşitlerinden biri de “patlıcan inciri”‘dir. Tatlı ve mor renklidir.
Karayaprak inciri, güzel kokulu olmakla beraber, kokusu piyasada makbul tutulmaz. “Bardacık” denilen çeşit küçük bardaklara benzediği için bu adla anılır.
İncir satılırken de çeşitli adlarla anılır. İri, lekesiz ve beyaz incirlere “süzme incir”, aynı özellikte olup da daha küçük olanlara “fileme incir”, daha küçük esmer renklilerine de “bezirgan inciri” denir. Kurutulan incirlere paketlenirken aldığı şekle göre de ayrı adlar verilir. İncir işlenirken bir yelpaze şekline sokulursa buna “layör”, sap kısmı yana yatırılacak kurutulursa “lokum”, hurma biçimi verilirse “kolon” adını alır.
İncir değerli bir ihraç malımızdır. Başlıca alıcılarımız İngiltere, İsveç, Brezilya, Amerika, İsviçre, Almanya, Mısır, Küba, Yeni Zelanda ve Belçika’dır.