Kültürel Mücadele
Sağlıklı bitkilerden elde edilmiş tohumluk kullanılmalıdır. Böylece, bir yandan sağlıklı bitkiler elde edilmiş, öte yandan da toprak bulaştırılmamış olur.
Sık ekimden kaçınılmalıdır. Dekara ortalama 800 – 900 g tohum yeterli olmaktadır. Bunun üzerine çıkılmamalıdır.
Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Ağır bulaşık alanlarda buğday ve pancar gibi bitkilerle 7 yıllık bir ekim nöbetine girilmelidir. Bu arada düzenli bir yabancı ot savaşımı yapılmalıdır. Böylece kendiliğinden yetişen ayçiçekleri yok edilmiş ve dolayısıyla fungusun canlılığını sürdürecek olan bitkisel ortam ortadan kaldırılmış olur.
Dayanıklı çeşit ekilmelidir. Yeni geliştirilen ayçiçeği hibritlerine dominant dayanıklılık geni aktarılabilmiştir.
Tarlada görülecek hastalıklı bitkiler sökülüp yok edilmelidir. Bu işlem, bitkiler henüz küçükken yapılırsa, bu bitkilerden sağlam bitkilere olacak bulaşmalar önlenmiş olur.
İki yapraklı devrede, tarlada hastalık oranı % 50′nin üzerine çıktığı saptandığında, böyle tarlaların sahipleri uyarılarak tarlalar sürdürülmelidir.
Bitki artıkları hasattan sonra sökülüp yakılmalıdır.
Tarlada su göllenmesine fırsat verilmemeli. Tarla drenajı iyi yapılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
Hastalığa karşı kimyasal savaşımda tohum ilaçlaması önerilir. Tohum ilaçlamasıyla hastalık etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir. Hastalığa karşı tohum ilaçlamasında aşağıdaki fungisitler kullanılmaktadır.
Etkili Madde Kullanım Dozu
Metalaxyl %35 Toz 500 g/ 100 kg tohuma
Metalaxyl 200 g/L FS 1L / 100 kg tohuma
Metalaxyl 350 g/L FS 250 cc / 100 kg tohuma
Propamocarb hydrochloride 722 g/l SL 500 cc / 100 kg tohuma
Toz formülasyonlu ilaçta, 100 kg tohum l l su ile iyice nemlendirilir. Daha sonra ilaç ilave edilerek karıştırılır. Sıvı formülasyonlu ilaçlarda ise doğrudan doğruya ilaç tohumla karıştırılır. İlacın tohuma homojen bir şekilde karışması sağlanır. Hastalık etmeninin Metalaxyl’e karşı kolay dayanıklılık kazanabileceği de göz ardı edilmemelidir.