Dik yamaç yapısına sahip arazilerde teras yapmak, yağmur sularından faydalanma ve traktörle arazi işleme açısından oldukça önemlidir.Tatlı meyil arazilerde ise kullanılacak olan sulama tekniğine göre arazi teras yapılır yada yapılmaz. Salma sulama tekniği kullanılacaksa teras önemlidir eğer damlama yada yağmurlama sulama tekniği kullanılacaksa teras yapılmayabilir.
Bölgenin yıllık yağış ortalaması önemlidir. Yağış ortalaması yüksek olan bölgelerde sık dikim yapılır. Kurak bölgelerde az sayıda ağaç dikilerek topraktaki sudan daha fazla faydalanma sağlanır.
Seçmiş olduğumuz çeşidin dallanma ve büyüme özelliğine göre ağaç arası mesafeler büyük önem kazanır. Bu genellikle yeşil sofralıklarda 7m-7m, 7m-6m, 6m-6m ; siyah sofralıklarda bu 6m-6m, 6m-5m, 5m-5m dir. Meyilli arazilerin güneşe bakan kısımlarında 5’er metre uygundur (ağaçlar meyilli arazide güneşten daha fazla faydalanırlar). Eski bahçelerde bu mesafeler daha fazladır, mesafenin az olmasından dolayı ağaçlar fazla büyütülemez; bu bize budamada, hasatta ve ilaçlamada kolaylık sağlar. Yeni sistem bahçelerde ağaç başına alınan ürün daha azdır, meyve kalitesi oldukça yüksektir ama arazideki ağaç sayısı eski sistem bahçelere göre daha fazla olması unutulmamalıdır. Bundan dolayı yeni tip bahçelerden hasat edilen ürün hem sayısal yönden hem de ekonomik açıdan eski tip bahçelere göre oldukça fazladır. Temel felsefe küçük çok sayıda ağaç, kolay budama, kolay hasat ve kaliteli çok üründür. Yeni sistem bahçelerde rekolte ve meyve kalitesi yüksek olur, hasatta sırık kullanılmadığı için periyodizite özelliği az görülür.
Toprak işleme ve ilaçlamanın traktörlerle yapılacağı düşünülerek ölçüler tam alınmalı ağaçlar aynı hizada olmalıdır. Bu sulama açısından da oldukça önemlidir; damlama sulamada büyük bir avantaj sağlar.
Yazının Devamını Görebilmek İçin Burayı Tıklayınız...>>>