Bu aşamada hangi çeşit zeytin dikeceğimize karar vermiş olmamız gerekir.
Fidanlar ismine doğru ve sertifikalı olmalıdır. İsmine doğru olması demek aldığınız fidanın doğru çıkması demektir (Gemlik çeşidi zeytin fidanının Manzanilla yada Ayvalık çıkmaması gibi). Sertifikalı olması demek fidanın hastalıklı olmaması ve toprağında nemotod gibi zararlı hastalıklarında olmaması demektir.
Satın alınan fidanların menşei ve hangi fidanlıktan alındığı kesinlikle bilinmeli, herhangi bir olumsuz durum karşısında kime başvuracağınızı bilmelisiniz.
Size yakın olan Sertifikalı Fidanlıkları tercih etmek ve bizzat Fidanlıktan almak çeşit garantisi açısından oldukça önemlidir. Bununla beraber Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden temin etmek çeşit garantisini beraberinde getirir. Günümüzde Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri özel fidanlıkları tercih etmektedirler.
Üretim kapasitesi yüksek olan Fidanlıklar ürünlerinin tümünü kendileri pazarlayamazlar. Ürünlerini pazarlamak için bayilik sistemi kurarlar yada mevsimlik olarak fidan satışı yapan şahıslardan faydalanırlar. Fidan dikim sezonu 3- 4 ay gibi bir süreyle kısıtlıdır. Sertifikalı fidan üretimi yapmayıp sadece fidan ticareti yapan şahıslar sezon başında satın almış oldukları tüm fidanları çeşit farkı gözetmeden satış yaparlar özellikle bu sezon sonuna doğru vuku bulur. Bu olay Sertifikalı Fidan üreticisi ve fidan dikecek olan çiftçi açısından bir sorundur. Öz Ege Teknik Fidancılık olarak bizim üretimimiz yıllık 400.000 ile 500.000 arasıdır. Biz bu sorunu çözmek için bir bayilik sistemi oluşturduk ve sezon sonunda satılmayan fidanları geri alma konusunda garanti verdik. Bununla beraber fidan torbalarının üzerine firma ismi, adresi, telefonu, ruhsat tarihi, ruhsat numarası ve hangi çeşit zeytin fidanı olduğunu belirten bir baskı yaptık. Bayiimize yada bize gelen çiftçi Gemlik çeşidi zeytin fidanı istediği zaman; devlet tarafından bize verilen ve fidanlara yapıştırılan sertifikalarda (üretici kodu ve fidanın çeşidi üzerinde yazılıdır, her birinin seri numarası birbirinden farklıdır) hem de fidanlar torbalanırken yapmış olduğumuz baskı sayesinde çiftçi fidanları kontrol ederek alabilmektedir. Bu baskı sayesinde fidanların karışık olma ihtimali ortadan kaldırılmıştır. Bayilerimiz yada satıcılarımız torba üzerinde olan baskı sayesinde, çiftçilere karışık fidan satamazlar. Üretici firma torbalarda yazılı olduğu için, bir problem vuku bulduğunda en kısa zamanda ve sağlıklı olarak çözülebilmektedir. Eğer torbalarda baskı olmazsa; çiftçi büyük ihtimalle problemleriyle baş başa kalacaktır. Neyi nerden aldığınızı bilmek her zaman size avantaj sağlayacaktır.
Fidanların yaprağı gereğinden fazla büyük olmamalı, çeşit özelliklerini korumalı, azot ve hormonlarla üretilmiş fidanlar tercih edilmemelidir. Azot ile büyütülmüş olan fidanda dal ve kök gelişimi doğru orantıda değildir, kökler zayıf olur.
Fidanlar aşırı büyük olmamalı 50 cm-100 cm arası olmalı, büyük olan fidanlar daha fazla bakım gerektirir ve maliyet artırır.
Dölleyici çeşit ihtiyacı olan türlerde, çeşit özelliğini bozan dölleyiciler kullanılmamalı bunun yerine aynı yada benzer özellikleri taşıyan çeşitler kullanılmalı.
Fidanların bölgeye daha kolay uyum sağlaması için, üretimin size yakın olduğundan emin olunuz.
Çeşitlerinde alt türleri vardır, bunlar her bölgeye uyum sağlamaz. Demostrasyon çalışması yapılmış alt türler tercih edilmelidir. Örnek olarak çekirdeği küçük ve eteninden kolayca ayrılabilen zeytinler Gemlik olarak adlandırılmıştır. Marmara bölgesinde yaklaşık olarak 9 tür Gemlik vardır; bunlardan sadece üç türü Marmara’ya göre kurak ve nem oranı düşük bölgelerde uyum sağlamıştır.
Zeytin Fidanı Bakımı
Zeytin Fidanı bakımı dikimden önce ve sonra olmak üzere ikiye ayrılır. Dikim öncesi bakım, fidanın fidanlıktan çıkışından dikime kadar olan zaman aralığındaki bakımdır. Dikim sonrası bakım fidanın dikiminden sonraki bakımdır.
Yazının Devamını Görebilmek İçin Burayı Tıklayınız...>>>