Twitter

SOLUCAN İLE GELEN HAYAT ...

 

Karababa, 350 milyon elemanıyla ‘solucan kraliçesi’ oldu

Borsacılığı bırakıp organik gübre üretimine başlayan Burçin Karababa, 350 milyon elemanıyla ‘solucan kraliçesi’ oldu. Karababa, gece gündüz çalışan solucanların ürettiği organik gübre ile bu yılı 1 milyon, 2013’ü ise 5 milyon liralık ciroyla kapatacak. Solucanlar 2013’te Karababa’ya ikinci fabrikayı açtırıyor.

Bir aracı kurumda müdür yardımcısı olarak çalışan Burçin Karababa’nın hayatı solucanlarla değişti. İşinden istifa edip organik solucan gübresi yetiştirmeye başlayan Karababa, 350 milyon elemanıyla ‘solucan kraliçesi’ oldu. Karababa, İstanbul Çekmeköy’deki tesisinde gece gündüz çalışan ‘elemanlar’ın ürettiği gübre ile bu yılı 1 milyon, 2013’ü ise 5 milyon liralık ciroyla kapatmayı planlıyor. Karababa, 2013’te Manisa’da 2.7 milyon dolarlık yatırımla ikinci fabrikayı da kuracak.



 


Alerjik kızı için başladı

Karababa’nın hayatı 2000 yılında dünyaya getirdiği kızı ile değişti. Alerjik bir bünyeye sahip olan kızını organik ürünlerle beslemesi gerekiyordu. Karababa, bunun için sebzelerini balkonunda yetiştirmeye başladı. Ancak o tarihlerde Türkiye’de organik gübre, tohum bulmak zordu. O yıllarda bir tanıdığı aracılığıyla solucan gübresini öğrendi. Evinin mutfağında yetiştirmeye başladığı 50 solucan 12 yıllık çalışmadan sonra 350 milyonluk dev bir orduya dönüştü.

Şu an Ekosol Tarım isimli şirketiyle sektörün en büyüğü haline gelen Karababa, böyle bir yatırım yapmanın kolay olmadığını söyleyerek planlarını şöyle anlatıyor: “Evde başladığımda 50 solucanım vardı. Ancak bu alandaki ilk yatırımım 450 bin lira oldu. 2005 yılında profesyonel olarak bu işi kurduk ve 2 milyon solucanla başyadık. Bu özel Kaliforniya Kırmızı solucanının gübresinin paketlenerek satılması için 7 yıl bekledik. Çekmeköy Hüseyinli Köyü’ndeki tesisimizde şu an tam 350 milyon solucanımız var. Geçen yılki ciromuz 350 bin liraydı. Bu yıl bunun 3 katını yani 1 milyon lirayı hedefliyoruz. 2013’te ise 5 katı artacak ve 5 milyon liraya ulaşacak. 2013 içinde Manisa’da 7.5 dönümlük arazide ikinci tesisimizi kuruyoruz. 27 bin metrekare açık, 4 bin metrekare kapalı alanı olan fabrika için bir kısmı banka kredisi olmak üzere 2.7 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Ege Bölgesi bizim en yoğun satış yaptığımız bölge. Bu sebeple Manisa’yı seçtik. Yeni yatırımla üreticilere daha yakın olacağız.”



 


Yılda 350 ton gübre üretiyor

Karababa’nın yeni tesisi ile 350 milyon olan solucan sayısı 850 milyona ulaşacak. Şu an yıllık 300-350 ton civarında üretim yapan Ekosol Tarım, daha çok konvansiyonel üretim yapan çiftçilere satış yapıyor. Suni gübre kullanarak üretim yapan çiftçiler ve üreticiler artık verim alamadıklarını ve kök hastalıklarının arttığından şikayetçi olduklarından hem toprağın organik yapısını güçlendirmek hem mikroorganizmal yapıyı yeniden kurmak hem de kök hastalıklarını azaltmak için bu gübreleri tercih ediyor. Örtü altı üreticiler ve meyve üreticileri de aynı şekilde verimi artırmak için solucan gübresi kullanıyor.

Öksürmez hapşırmaz sessiz sakin çalışırlar

Ekosol Tarım’ın sahibi Burçin Karababa, bırakın eline alıp öpmeyi, birçok kişinin fotoğrafından bile tiksindiği solucanları çok seviyor. Karababa, “Tamamen zararsız canlılar. Sessiz sakin çalışırlar. Hapşırıkları öksürükleri yok. Gece gündüz iş yaparlar. Tek işleri yattıkları yerde önlerine gelip yiyeceği yemek ve sonucunda gübre üretmek. Onlarla çok mutluyum. 44 yaşındayım ama 30 gibi görünüyorum” diyor. Karababa’ya göre bu iş sabır gerektiriyor. Yurtdışında resmi kurumlardan da büyük destek gören solucan gübresi işini Türkiye’de büyütmek ve yeni bir pazar oluşturmak zor.



1.200 ton atık çöp yiyorlar

Burçin Karababa, 350 milyon elemanını doyurmak için yılda 250 bin lira harcıyor. Solucanların menüsünün yüzde 70’ini hayvan dışkısı yüzde 30’unu ise organik meyve-sebze çöpleri oluşturuyor. Yılda 1.200 tona yakın atığı geri dönüştürerek çok değerli bir organik gübre haline getiriyorlar. Karababa, şimdilik çöpleri köylerdeki çiftçilerden alıyor. Ancak zamanla talep arttığında çöp fiyatları bile yükseliyor.

Gübresinin kilosu 2.5 lira

Burçin Karababa’nın ürettiği organik solucan gübresinin kilogram fiyatı KDV ile yaklaşık 2.5 liraya geliyor. Ancak bu rakam tonaja bağlı olarak değişiyor. Ekosol’ün solucan gübresi Sertifikalı Organik gübre olarak satılıyor. Yani solucanın dışkısından başka bir katkı içermiyor.

0.1 GRAM: Bir solucanın bir günde bıraktığı dışkı

YÜZDE 30: Solucan gübresi ürün verimini yüzde 30 artırıyor

YÜZDE 700: Kaliforniya Solucanı nüfusu 1 yılda 7 kat artıyor


650 kişi evinde besliyor 2 yılda amorti ediyor

Ekosol evde kendi gübresini üretmek isteyenler için de ‘KompostBox’ isimli bir kutu satıyor. 550 liralık bu 4 katlı solucan çiftliğini isteyenler balkon ya da bahçesinde bulundurabiliyor. İçinden 500 adet özel Kırmızı Kaliforniya kültür solucanı çıkan kutudan şimdiye kadar 650 adet satıldı. Evde çöp olarak atılan sebze, meyve kabuk ve posaları, yumurta kabukları gibi değerli organik atıkları tamamen tüketen solucanlar yüzde 100 organik solucan gübresi üretiyor. Ürünün bu kadar satılmasını beklemediklerini söyleyen Burçin Karababa, “Bu bir sosyal sorumluluk projesiydi. Beklentimizin üzerinde bir taleple karşılaştık. 650 civarında evde evsel atıklardan organik gübre üretimini başlatarak hem bilinçli bir çevrecilik hem de bilinçli bir üretim bilincini oluşturduk. Çocuklarla solucanları buluşturduk ve çöpü yerinde geri kazanımını sağladık” dedi.

Ticari üretim boyutu olmayan bu kutular 1 yılda iyi bir bakımla 50 kg civarında organik gübre üretiliyor. Bu gübreler ise balkon veya bahçe sebzeciliğinde, iç ve dış mekan süs bitkilerinin gübrelemesinde kullanılabiliyor. Bu yatırım bu günkü sektör ihtiyacı karşılandığı taktirde 2 yılda kendini amorti ediyor.

ABD 60 yıldır melez solucan kullanıyor

Dünyanın varoluşundan bu yana yaşayan ve toprak için çok faydalı olan solucanların geri dönüşüm ve gübre (vermikompost) üretimi için kullanılan iki türü bulunuyor. Ekosol’ün yetiştirdiği solucanlar bu iki türün melezlenmesiyle elde edilmiş bir kültür solucanı. 60 yıldan beri ABD’de ve Avrupa’da tarım faaliyeti gelişmiş ülkelerde kullanılan bu gübrenin içinde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum vs gibi elementlerin dışında, 24 adet aminoasit, 7 çeşit enzim, mikroorganizmalar, doğal büyüme hormonu ve zararlı toprak patojenlerini baskılayıcı sıvılar mevcut. Bu özellikleriyle toprakta organik yapıyı oluşturma veya arttırma, su tutma kapasitesini arttırma pH’ı dengeleme ve verimi arttırma gibi özellikleri bulunuyor.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.