Twitter

MANTARCILIK TÜRKİYE`NİN YENEN MANTARLARI

Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir.

 

Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle yenen makromantar türleri ülkemizin pek çok yöresinde, yetişme mevsimlerinde toplanarak, ya yemeklik olarak kullanılır ya da ticareti yapılır.
Türkiye, 20 milyon hektarlık orman alanı ve geniş ziraat arazileri ile kırlık araziler bakımından çok geniş bir mantar yetişme ortamına sahiptir. Henüz bu geniş mantar potansiyelinden tam olarak yararlandığımız söylenemez. Ekonomik değeri olan mantar türlerini tanıyıp, korumaya alarak, en iyi şekilde faydalanmanın yollarını bulmak zorundayız. Araştırmalara göre, bugün Için 40 civarında yenen mantar türü yemeklik olarak toplanmakta ve bunların Içinden 25'e yakını ticarete konu edilip pazarlarda satılmakta ya da yurt dışına ihraç edilmektedir. Aşağıda türkiye'de yetişen yenilebilir mantar türlerinin bir listesini görmektesiniz.
 
Kuzu Göbeği Mantarı
Kuzu Mantarı
Domalan
Sütsüz Mantar
Kanlıca Mantarı
Tirmit Çörek Mantarı
Kaypak Mantar
Öküz Mantarı
Melez Mantarı
Doru Renkli Mantar
Çam Kabara Mantarı
Kar Çanı Bal Mantarı
Değişken Renkli
Çayır Mantarı
Karakız Mantarı
İmparator Mantarı
Şemsiye Mantarı
Posteki Mantarı
İstiridye Mantarı
Kayın Mantarı
Yumurta Mantarı
Borazan Mantarı
Kıvırcık Mantarı
Biftek Mantarı
Kükürt Mantarı
Pullu Mantarı
Sığır Dili
Dede Sakalı
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.