Ergin 35 - 40 mm kanat açıklığında bir kelebektir.
Hastalık Tanımı :
Ergin 35 - 40 mm kanat açıklığında bir kelebektir. Ön kanatlar erkeklerde grimsi yeşil, yeşilimsi deve tüyü veya zeytin yeşili; dişilerde ise kızılımsı kahverengine yakın sarımsıdır. Ön kanatlar üzerinde biri böbrek diğeri daire şeklinde 2 leke vardır. Arka kanatlar bej veya sarımsı renkli olup, kanat uçlarına doğru genişçe, siyah renkli birer banta sahiptir. Antenler kıl şeklinde ve az tüylüdür. Baş ve thorax, ön kanatların renginde tüylerle örtülüdür. Karında bulunan kıllar baş ve thorax'dakilerden daha açık renkli ve kısadır.
Yumurtalar 0.45 - 0.65 mm çapında, krem renkli ve üstten hafifçe bastırılmış küre şeklindedir. Üzerinde uzunlamasına yerleşmiş çıkıntılar vardır. Yumurtadan yeni çıkmış larvaların boyları 1.5-2 mm arasında değişir. Kirli beyaz renkli olan larvaları çok kıllıdır. Bu kıllardan baş ve prothorax'da bulunanların rengi siyahtır. Olgun hale gelmiş bir larvanın boyu 30 - 45 mm arasında değişir. Rengi siyahımsı kahverengiden yeşil veya soluk sarıya kadar değişiklik gösterir. Larvanın üst kısmında yeşil, kahverengi ve sarı renkte bantlar yer alır. Yanlarda da sarı renkli birer bant daha bulunur. Pupa 20 - 23 mm boyunda olup önceleri yeşil, daha sonra kızıl kahverengine döner.
Kışı toprakta pupa döneminde geçirir. Kelebekler ilkbaharda tahminen nisan sonu veya mayıs başından itibaren görünmeye başlar. Uçuşmalar genellikle akşam saatlerinde olur. Dişi yumurtalarını teker teker yaprakların alt yüzüne bırakır. Bazen çiçek tablasına da koyabilir. Bir dişi iklim koşullarına bağlı olarak 400 - 2200 adet yumurta bırakabilir. Yumurtalar 5-10 gün içinde açılır. Larvalar gelişmesini 13-26 gün içinde tamamlar. Larvalar 6 dönem geçirirek olgun hale gelir. Olgunlaşan larva toprağın 5-10 cm derinliğinde bir yuva hazırlar. Bu yuva içinde pupa olur. Pupa dönemi 12-25 gün arasında değişir. Yılda Ege Bölgesi'nde 3 - 5, Çukurova'da 5 döl vermektedir.
Yaşayış :
Yeşil kurt larvaları yumurtalarını genellikle yapraklara bıraktığı için zarar önce yapraklarda başlar. Larvalar yaprakların sadece damarlarını bırakacak şekilde hatta damarların bir kısmını da yiyerek zarara neden olurlar. Ayrıca ayçiçeği tablalarında da zararlı olmaktadır.
Populasyonun yüksek olduğu yerlerde yeniden ayçiçeği ekimi gerektirecek kadar önemli zarar meydana getirebilirler.
Kültürel Önlemler :
Baharda toprak iyi bir şekilde işlenerek kışlayan pupalar yok edilmeye çalışılmalıdır.
Kimyasal Mücadele :
İlaçlama sabah veya akşam saatlerinde, rüzgarsız bir havada yapılmalı, ilaçların yaprakların alt yüzlerini de ıslatacak şekilde atılmasına özen gösterilmelidir.
İlaçlama Zamanı :
100 bitkiden 5'inde yumurta, birinci dönem larva veya ilk zarar belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır.
YAZININ DEVAMINI GÖREBİLMEK İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ...>>>
Forum Tr