Twitter

MARULDA YUMUŞAK ÇÜRÜKLÜK VE KURŞUNİ KÜF HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ

Sclerotinia sclerotiorum 'un oluşmasındaki sebepler çeşitlidir: nemli ve sıcak hava koşulu (18 ile 25 derece arası), sık dikim ve yüksek oranda azot içeren gübre kullanım

Yumuşak Çürüklüğün iki ayrı görünümü vardır : 
Özellikle marullarda oluşur; misel gelişimi göze batmaz ve sklerotları 2 milimi aşmaz. 
 
- Sclerotinia sclerotiorum hindiba üzerinde daha sık görünür - hindiba üreticilerini ürküten bir fungustur.
 
- Fakat aynı zamanda fasülye, domates, kabak ve havuçlarda da görülebilir. Miseli havlıdır ve gayet iyi görünür. Oysa yakaya yerleşen sklerotlar daha geniştir :
 
- Çapı 3 milim ile birkaç santim arasıdır (hindiba ürOticileri kahve çekirdeğinden söz eder).
 
- Sclerotinia sclerotiorum 'un oluşmasındaki sebepler çeşitlidir: nemli ve sıcak hava koşulu (18 ile 25 derece arası), sık dikim ve yüksek oranda azot içeren gübre kullanımı.
 
- Sclerotinia sclerotiorum maruldaki mildiyö (Bremia lactucae) ile karıştırılmamalıdır; yaprakların altında bulunan misel beyaz bir toz şeklinde olmasına rağmen, kısa bir süre içerisinde yaprağın üst kısmında sarı lekeler görünür ancak sklerot oluşmaz.  
 
Kurşuni küf (Botrytis cinerea) sezbe yetiştirenlerin sık karşılaştıkları bir hastalıktır çünki çeşitli bitki üzerinde oluşan bir fungustur : 
Marullar haricinde, kabak, fasülye, çilek, frenküzümü, üzüm ve birçok çiçeğe de saldırır. Kurşuni küfe yol açan durumlar arasında, başka bir hastalık, don, dolu yağmuru ya da bahçıvandan kaynaklanan bir hata olabilir. 
 
Kurşuni küf belirtisi olan gri ve toz şeklindeki misel tabakası nemli ve serin havada oluşur (15 ile 20 derece arası). Ayrıca, bu ufacık fungusların üreme kapasitelerini soğuk havadan koruyabilmek için 1 ile 2 milim büyüklüğünde olan siyah sklerotlar ortaya çıkabilir.  
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.