Twitter

DEREOTU YETİŞTİRME TEKNİĞİ

Dereotunun ön bitki için belirli bir isteği yoktur. Ancak özellikle herba için ahır gübresi ile gübrelenmiş çapa bitkisinden sonra gelmeyi arzular. 

Dereotu tarlayı çabuk boşalttığından kendisinden sonra gelecek bitkiye toprak hazırlığı için yeterli zaman bırakır. Kullanma amacına göre 3 şekilde yetiştirilir.
 
1. Meyve Üretimi İçin Yetiştirme
 
Bunda ekim tarihi oldukça sınırlıdır. Zira zamanında ekilmelidir ki, olgunluğa gelebilsin.
 
2. Drog Herba İçin Yetiştirme
 
Ekim zamanı yönünden büyük bir varyasyon gösterir. Zira bu aynı zamanda erkenci patates, ıspanak, salatalık vs.den sonra ekilebilir. 
 
3. Yeşil Kullanımı İçin Yetiştirme
 
Bunda genellikle 25-30 cm yüksekliğe ulaştığında biçildiğinden İlkbahardan Sonbahara kadar hemen her zaman ekilebilir.
 
Dereotu direkt tarlaya ekimle üretildiği gibi, fide şeklinde de kültürü yapılır. Bunun için yastıklarda yetiştirilen fideler İlkbaharda sökülür ve tarlaya şaşırtılır.
 
Küçük bir tohuma sahip olan dereotunun toprak hazırlığı çok itinalı bir şekilde yapılmalıdır. Ekim serpme olabileceği gibi daha çok sıraya olarak yapılmaktadır. Sıra arası 30 cm mesafede dekara 0,8-1,0 kg tohumluk, çok derin olmamak koşulu ile mibzerle ekilir. Ticari gübre ekimden önce verilmelidir. Gübre miktarı tahıllarla eş değerdedir. Dereotunun vegetasyon devresinde en önemli sorunu yabani otların temizlenmesidir. 
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.