Twitter

AYÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE UYGULAMA

Ayçiçeği günümüzde dünyada ve ülkemizde bitkisel yağ ihtiyacını karşılayan en önemli yağ bitkilerinden biridir. Ayçiçeği yağı sıvı ve margarin halinde yemeklik olarak kullanılmakta olup, küspesi yem sanayiinde değerlendirilmektedir. Ülkemizde genelde yağlık olarak yetiştirilir. Ancak çerezlik olarak özellikle Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilir.
 
İklim ve Toprak İstekleri
 
Ayçiçeği değişik iklim ve topraklara iyi uyum gösterir. Bu nedenle birçok ülkede yetişebilmektedir. Bitki kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle kuraklığa dayanımı diğer yağ bitkilerine göre daha iyidir. İyi drenajlı, nötr, su tutması yüksek  topraklarda iyi gelişir.
 
Tarla Hazırlığı
 
Zamanında ve uygun şekilde toprak işleme verim üzerinde önemli rol oynar. Tarla, ön bitki kaldırıldıktan sonra pullukla 20-25 cm derinlikte sürülür. İlkbaharda toprak tava geldiğinde kültivatör ve tırmıkla işlenerek tohum yatağı hazırlanır.
 
Ekim
 
Bölgemizde ayçiçeği için en uygun ekim zamanı Nisan ayıdır. Ancak iklime göre bu değişebilir. Genellikle mibzerle ekim yapılmaktadır. Sıra arası 70 cm, sıra üzeri 30-35 cm olmalıdır. Eğer hassas tip mibzerle (pnömatik) ekim yapılacaksa bu değerler otomatik olarak ayarlanabilmektedir. Dekara atılacak tohumluk miktarı 800-1000 gr. arasındadır. 
 
Gübreleme
 
Bir çok tarla bitkisinde olduğu gibi ayçiçeğinin de gübreye reaksiyonu iyidir. Kuru şartlarda dekara 40 kg Amonyum Sülfat+15-18 kg Triple Süper Fosfat veya 30-32 kg Amonyum Nitrat+15-18 kg Triple Süper Fosfat, sulu alanlarda 50 kg Amonyum Sülfat+15-18 kg Triple Süper Fosfat veya 40-45 kg Amonyum Nitrat+15-18 kg Triple Süper Fosfat verilmesi uygundur.
 
Bakım
 
Ekimden sonra toprak yüzeyi kaymak bağlarsa bu tabaka kırılır. Bitki 15-20 cm olduğunda ilk çapa, tekleme yapılır ve sıra arasındaki toprakla kök boğazı doldurulur. Bitki 30-40 cm boylandığında ikinci çapa yapılır. Ayrıca ayçiçeği yetiştirilen alanda yabancı ot öldürücü ilaçlarda kullanılabilir.
 
Sulama
 
Ayçiçeği genellikle kuru şartlarda yetiştirilmektedir. Ancak kuru şartlarda sulama ile % 100’e varan verim artışı olabilir. Çiçeklenmeden 20 gün önce ve 20 gün sonra sulama yapılması uygundur.
 
Hasat ve Harman
 
Ayçiçeğinde tablanın, gövdenin ve yaprakların tamamen kahverengiye dönüştüğü, danedeki nemin % 9-10 düştüğünde hasat uygundur. Elle hasat yapılabildiği gibi biçerdöverlede hasat yapılmaktadır. Hasatta dikkat edilecek husus tanedeki nemin düşük olmasıdır. Yüksek olduğunda depolama esnasında kızışma olmakta ve ürün bozulmaktadır.
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.