Sarı Havuç
Göz sağlığı, akciğer ve diğer kanser çeşitlerine karşı koruyucu bir etkisi vardır. Ksantofil (sarı pigment) ve lutein içerirler. Orta Doğu menşelidir.
Beyaz Havuç
Sindirim sistemi üstünde düzenleyici etkisi vardır. Pigment içermezler. Afganistan, İran ve Pakistan menşelidir.
Kırmızı Havuç
Domates ve karpuzda da bulunan likopen maddesi içerir. Bu madde kas aşınımını, kalp rahatsızlıklarını ve özellikle prostat kanserini engeller. Kökeni Hindistan ve Çin’dir.
Mor Havuç
İç tarafı genellikle turuncudur. Turuncu havuçlara nazaran daha çok beta karoten içerir. Güçlü bir antioksidandır ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır. Kökeni Türkiye, Ortadoğu ve Uzakdoğu’dur.
Siyah Havuç
Anti bakteriyel ve anti fungisid özelliği vardır. Tohumundan elde edilen yağ, kaşıntıyı engeller ve saç çıkmasına yardımcı olur. Kökeni Türkiye, Ortadoğu ve Uzakdoğu’dur.
Turuncu havuçlar botanik yapılarına göre,
- Nants (Nantes)
- Şentenay (Chantenay)
- İmperyal (Imperial)
- Denvırs (Danvers)
- Küçük Parmak (Little Finger) olmak üzere çeşitlere ayrılırlar.Diğer çeşitler kendi adları ve orijinleri belirtilerek piyasaya arz edilir.
Küçük Parmak
Körpe yapıda ve tatlı aromalı, parmak şeklinde küçük bir çeşittir.
Şentenay
Şekil açısından Nants ve İmperyal çeşitlerinin ortasında yer almaktadır. Silindirik yapısı uca doğru incelme gösterir. Uç kısmı Nants çeşidine benzeyen, tatlı aromalı bir çeşittir.
İmperyal
Hoş aromalı, 22 mm ile 31 mm çapında ince, uzun yapıda, uzun süre depolama özelliğine sahip bir çeşittir.
Denvırs
İmperyal çeşidinden daha ince ve konik şekillidir. Uca doğru belirgin bir incelme göstermeyen, orta irilikte bir çeşittir.
Küçük Parmak
Körpe yapıda ve tatlı aromalı, parmak şeklinde küçük bir çeşittir.