Twitter

YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KORUNGA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Korunga geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahip olması, yüksek kaliteli ot hasıl etmesi ve kullanım alanlarının fazla olmasından dolayı çok önemli bir yem bitkisidir.

 

Önemi
Korunga geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahip olması, yüksek kaliteli ot hasıl etmesi ve kullanım alanlarının fazla olmasından dolayı çok önemli bir yem bitkisidir. Korunganın önemli olmasını sağlayan özellikler şunlardır;
- özellikle fakir ve kıraç topraklarda korunganın ot verimi yonca ve üçgüllere göre daha yüksektir.
- Korunga otunun besleme değeri yüksektir.
- Korunga bir baklagil olmasına rağmen çiftlik hayvanlarında şişme yapmayan ender bitkilerden birisidir.
- Kışa ve kurağa dayanıklı bir bitkidir.
- Derine giden kökleri ile toprak ıslahında çok önemli bir bitkidir.
- Korunga diğer yem çok iyi bir balözü bitkisidir.
 
Toprak İsteği ve Hazırlığı
Fakir, kıraç ve kalkerli topraklarda yetişebilmektedir. Toprakta kalsiyum miktarı arttıkça, korunganın ot verimi de o nispette artar. Korunga kireç içeren her toprakta yetişir. Ancak en iyi gelişmesini derin, drenajı düzenli ve kireç içeren topraklarda yapar. Korunga yaş, asit karakterde ve killi toprakları sevmez ve bu gibi topraklarda gelişmez. Tohum yatağı hazırlığı genel kültür ve yoncada anlatıldığı gibidir.
 
Ekim Zamanı
En iyi ekim zamanı erken ilkbahardır. Kışlık olarak da ekilebilir. Ancak kar örtüsünün olmaması halinde kıştan çok büyük zarar görür.
 
Yalnız veya Karışık Ekim
Korunga kıraç şartlarda yalnız ekilebildiği gibi hububatla karışık olarak da ekilebilir. Karışık ekimde her iki bitkinin de tohum miktarları yalnız ekimlere göre daha düşük tutulmalıdır. Korunga, kılçıksız brom, otlak ayrığı, mavi ayrık gibi buğdaygillerle ikili karışımlar halinde ekilebilirler. En iyi karışım korunga + otlak ayrığıdır.
 
Ekim Metodu
Yoncada olduğu gibi ya serpme ya da sıraya ekilebilirler. Yalnız ya da buğdaygillerle karışım halinde ekildiğinde 20 cm sıra aralığı tavsiye edilmektedir.
 
Ekim Derinliği
Korunganın baklası kendiliğinden açılmadığı için baklanın tohumdan ayrılması çok zordur. Bu bakımdan korungada ekim baklası ile olur. Korunga tohumu yonca tohumunda 5-6 kez büyük olup en uygun ekim derinliği 3-7.5 cm'dir.
 
Ekilecek Tohum Miktarı
Tohum üretimi için dekara 8-10 kg, ot üretimi için 10-12 kg meyve mibzerle ekilir.
 
Aşılama
Yoncada olduğu gibi bakteri aşılaması korunga için önemlidir.
 
Gübreleme
Öncelikle korunga yetiştirilecek toprakların analizi yapılarak elverişli bitki besin elementleri miktarı belirlenmelidir. Korungaya dekara 10-12 kg fosfor uygulanmalıdır.
 
Korunganın Biçim
En uygun biçim zamanı çiçeklenme başlangıcıdır.
 
Korunganın Kullanımı
Korunga şu amaçlar için yetiştirilir;
 
- Kuru ot üretimi,
- Mer'a bitkisi olarak,
- Toprak ıslahı gayesiyle,
- Münavebe bitkisi,
- Bal özü bitkisi olarak
 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.