Twitter

DOĞRU AMBALAJ VE ETİKETLEME

Tarımsal ürünlerin doğru bir şekilde ambalajlanması, pazarlama ve nakliye süresince ürünün kalitesinin devamlılığının sağlanması açısından önemlidir. Ambalaj, ürünü saran ve taşımayı kolaylaştıran bir işlemdir. Etiketleme, etkileyici grafikler ile ürünün pazarda konumlandırılması için daha fazla olanak tanıyan ve gerekli bilgilerin yer aldığı bir araçtır.

Yüksek kaliteli ve fazla değerli kolay bozulabilen ürünler düşük kaliteli ambalaj ile taşınırsa ürünler zarar görebilir, bozulabilir, fiyatı düşebilir veya tamamı alıcı tarafından reddedilebilir. Doğru olmayan bir ambalaj, ürün kayıplarına ve gecikmelerine neden olabilir. 
 
Ambalajlama Teknikleri 
 
-     Yükleme ve boşaltma süresince sert taşıma işlemlerine,
 
-    Diğer kutuların aşın yüklenmesinden kaynaklanan baskılara,
 
-    Nakliye süresince çarpma ve sarsıntılara,
 
-     Ön soğutma, taşıma ve depolama süresince yüksek neme karşı dayanıklı olmalıdır. 
 
Ambalaj malzemeleri, ürüne ve çevresel etmenlere göre seçilmelidir. Göz önünde tutulması gereken hususlar şunlardır; 
 
-    Ambalajlama metodu,
 
-    Sıcaklık,
 
-    Nem,
 
-    Ürünün çevresinde olması gereken hava,
 
-    Ambalajın dayanıklılığı, maliyeti, bulunabilirliği,
 
-    Alıcının talepleri,
 
-    Grafikler,
 
-    Etiketleme,
 
-    Nakliye ücretleri,
 
-    Ülke mevzuatı. 
 
Ambalaj üreticileri, yabancı alıcılar, toptancı pazarlar, perakende satış mağazaları, ambalaj ile ilgili dergiler ve danışmanlar, mevcut ambalajlama trendleri ve beklentiler konusunda önemli bilgi kaynaklarıdır. 
 
Ambalaj malzemelerinin tamamı geri dönüşülebilir veya tekrar kullanılabilir nitelikte olmalı ve malzemenin önemli bir bölümü ürünü korumak için kullanılmalıdır. Ambalaj ve nakliye atıklarının yakılarak arazi doldurulması işlemi ABD ve Avrupa'da azaltılmaktadır. Zorunlu geri dönüşüm programlan, ambalaj ile ilgili yasaklar ve katı atık azaltma programlan birçok ülkede uygulanmaya başlamıştır. 
 
Standard ölçülerde yükleme yapılmasını kolaylaştırmak için ambalajlamanın standart haline getirilmesi gerekmektedir. Yeniden kullanılabilen paletler ABD, Avrupa ve diğer ülkelerde kullanılmaktadır.
 
Kutuların boyutlan ve doldurulması işlemi ithalatçının veya alıcının talepleri doğrultusunda yapılmalıdır. Geniş ve 20 kg'dan daha ağır kutular, ürünlerin zarar görmesine, kaplarının bozulmasına neden olmakta ve aynı zamanda bu tür kutuların taşınması da zor olmaktadır. 
 
Aşın yükleme ürünün zarar görmesine ve kuruların bozulmasına neden olmaktadır. Olması gerekenden daha az yükleme de ürünün zarar görmesine neden olmaktadır. Ürünler, taşıma ve yükleme süresince kutunun içinde hareket edebilir ve kutunun boş bölümünde birbirlerine çarparak zarar görebilir. 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.