Kefir 30'dan fazla mikroflora içeren fermente bir süt içeceğidir. Kefir karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 1-3 cm arasında değişen buğday taneleri büyüklüğünde, beyazımtırak renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Kefir taneleri (darı) içerisinde laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri, Kluyveromyces, Torulopsis, ve Saccharomyces gibi çeşitli mayalar ve probiyotikler bulunur. Kefirde faydalı makteri ve mayanın yanı sıra çok sayıda vitamin, mineral, amino asit ve enzim içerir. Özellikle kalsiyum, fosfor, magnezyum, B2 ve B12, K, A ve D vitaminlerini barındırır.
Kefirde bulunan temel aminoasitlerden biri olan Triptofan, sinir sistemi üzerindeki rahatlatıcı etkisi ile bilinmektedir. Pişirme işlemi enzimleri yok edeceğinden, kefir pişmemiş-ham halde tüketilmelidir.
Kefirin birçok tanınmış faydası vardır. Antibiyotik ve antifungal özelliği kanıtlanmıştır. Metabolik bozukluklar, ateroskleroz ve alerji, tüberküloz, kanser, sindirim sistemi bozuklukları, kandida, osteoporoz, hipertansiyon, kalp hastalığı ve HIV gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır olmuştur.
- Laktoz İntoleransı ( Süt alerjisi ) : Kefir çoğu laktoz intoleransı olan kişiler için kolay içilebilir. Sütten yapılmış olmasına rağmen fermantasyon işlemi kefirin neredeyse laktozsuz bir özellik kazanmasını sağlar. Ohio State Üniversitesinde Laktoz intoleransı olan 15 kişi üzerinde yapılan deneyde laktoz tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan gaz, karın ağrısı, ishal gibi belirtilerin kefire bağlı olarak azaltığı görülmüştür. Bu gibi çalışmaların umut verici olmasına karşın şiddetli laktoz intoleransı olan kişilerin doktorlarına danışmadan kesinlikle kefir diyetine başlamamaları gerektiğini belirtmekte fayda var.
- Kilo Kontrolüne yardımcıdır. Orta boy bir kap kefir 150 kalori ve 5 gr'ı doymuş olmak üzere 8 gr yağ içerir. Kalori diyetlerinde az yağlı kefir güzel bir tercih olacaktır. Az yağlı orta boy bir kap kefir sadece 110 kalori ve 1,5 gr'ı doymuş olmak üzere 2 gr yağ içerir.
- Gebeler ve emziren anneler için tamamlayıcı besin desteği sağlar.
- Bağışıklık sistemine katkıda bulunur.
- Sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğundan huzurlu,rahat bir gece uykusu sağlar.
- Probiyotik özellikte olduğundan normal bağırsak fonksiyonu destekler, bağırsak hareketlerine ve sağlıklı bir sindirim sistemine yardımcı olur.
- Sindirim sistemini yeniden dengeye getirmek için antibiyotik kullanımından sonra faydalıdır.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Toksinlerin kan dolaşımına geçmesini engeller.
- İltihabi hastalıkların oluşumunu engellemede, kanserle mücadelede, besin alerjisinin azaltılmasında etkilidir.
- Depresyonu hafifletir, daha sağlıklı ve dengeli bir sindirim-sinir sisteminin oluşmasına yardımcı olur.