* Pekmezin ekşiliği alsın diye yapım esnasında içine "marın" denen ak toprak, bire onbeş oranında katılır.
* Tadını buruklaştıracağı ya da rengini karartacağı düşüncesiyle pekmez metal kaplara konmaz, galvenizli, tahta ya da toprak kaplarda saklanır.* Kaliteli olup olmadığı iki şekilde test edilir: İlkinde bir el tırnağı üzerine bir damla pekmez damlatılır, el ters çevrilir, şayet damla akmazsa pekmez olmuş demektir.
* İkinci yöntemde ise bir damla pekmez toprağa damlatılır, damla dağılmayıp olduğu gibi kalıyorsa yine pekmez olmuş demektir.
ÜZÜM PEKMEZİ : Vücuttaki kanı arttırır Enerji verir İştah açar Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir Damar sertliğine iyi gelir Kan dolaşımını rahatlatır DUT PEKMEZİ : Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar. Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için bir enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur. Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır
KEÇİ BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ : Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler Kalbi takviye eder Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır. Vücudu güçlendirip dinamize eder Kansızlığa birebirdir Dişleri besler Kemikleri güçlendirir Bağırsakları çalıştırır Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir akciğer rahatsızlıkları nda da kullanılır.
ANDIZ PEKMEZİ : Andız pekmezi ise bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir.Bütü n pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir.
TAHİN-PEKMEZ: Özellikle sabah kahvaltısında son derece lezzetli ve enerji verici bir karışım tahin pekmez karışımı. Tahin - Pekmez Başta üzüm olmak üzere pek çok meyveden yapılan pekmezle, susamdan yapılan tahin ayrı ayrı çok değerli iki besin. Karışımları ise, kış aylarına ve ülkemize özgü, muhteşem bir lezzet. Çocukluklarında zayıf olanların sabah kahvaltılarından, pek çoğumuzun kış gecelerinden ve balık sofralarından tanıdığı, tahin helvası ve tahin-pekmez, ülkemize özgü besin depoları.Çocukluk günlerini "zayıf" olarak geçirmiş bir kişi olarak şahsen annemin "ye bakalım şunu" diye önüme sürdüğü tahin-pekmez karışımını dün gibi hatırlıyorum. Bugünlerde ise ülkeme özgü bu lezzeti fırsat buldukça seve seve tadıyorum.
TAHİN YAPIMI : Tahin tüketiciler olarak daha çok simitten tanıdığımız susamdan yapılır. Susam taneleri, yaklaşık altı saat kadar suda bekletilir, sonra özel bir teknikle kabuklarından ayrılıp kavrulur, ardından da kurutulur. Değirmende öğütülen kavrulmuş susam tahin halini alır. Tahin, içerdiği yüzde 55 yağ sayesinde vücudumuza enerji verirken, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasını da sağlar. Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir.
TAHİNİN YARARLARI
* Tahin hücreleri yeniler
* Tahinin hammeddesi olan susam, besin maddelerinin kralıdır. Susamda yüzde 45 protein, yüzde 55 yağ vardır.
* Gençlik kaynağıdır. Özelliği ise hücreleri yenilemesi ve yaraları kapamasıdır.
* Tahinde bol miktarda lesitin (E vitamini) bulunur. C ve B vitaminleri de boldur.
* Seks hormonlarının oluşmasına yardımcıdır.
* Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür.
* İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır.