Kasalardaki fidelerden, aşağıdaki özelliklere sahip olanlar şaşırtılmak üzere seçilirler:
- Kotiledon yapraklan lekesiz olanlar,
- Kotiledon yapraklan parlak yeşil olanlar,
- Kotiledon yapraklan sağlıklı gelişmiş ve yere paralel olanlar,
- Kök ve gövde uzunluğu birbirine eşit olanlar,
- Beyaz ve lekesiz köklü olanlar,
Şaşırtmada domatese oranla biraz daha büyük olan kaplar ve genellikle de 15x15 cm boyutlarındaki ince plâstik torbalar kullanılır. Zira biber fideleri daha uzun süre bu kaplarda kalırlar. Eğer plâstik saksılar şaşırtma kabı olarak kullanılmak istenirse 10-12 cm çaplı olanları yeğlenir. Alt köşeleri kesilmiş olan plâstik torbalarla, altlan delikli saksılar şaşırtma işleminden 2-3 gün önce harçla doldurulur ve harcın oturması için iyice sulanırlar. Şaşırtma işlemi, domateslerde olduğu gibi, yapılır. Şaşırtma işleminden sonra torbalar başlangıçta yan yana dizilir. Fideler büyüyüp yapraklan birbirine değmeye başladığında yeniden düzenleme yapılarak yaprakların birbirlerine değmemesi sağlanır. Bu aşamada torba yada saksılar 20 cm kadar aralıklarla yerleştirilirler ki bu m2'ye 25 bitki demektir. Bu sırada torbalardan toprağa geçmiş kökler bulunabilir, bunların yer değiştirme sırasında koparılmasında zarar değil yarar vardır.
Böylesi kök kopmaları fidelerin daha pişkin olmasına neden olur. Fidelerin şaşırtılmasından sonra verilen can suyundan sonraki sular ilaçlı verilebilir. İlaçlı su 10 litre suya 20 g Maneb, Zineb veya Çaptan katılmasıyla elde edilir. Fide torbalarının yerleştirildikleri yerin etrafı kesinlikle açık olmamalıdır. Torbaların üzerlerine dizildikleri toprağın da nemli tutulmasına özen gösterilmelidir.
Biber fideleri genellikle fazla sudan hoşlanmazlar. Fazla sulamalar biber fidelerinin ince yapı kazanmalarına neden olur. Fideler mutlaka 8-10 günde bir mantarı hastalıklara karşı ilaçlanmalıdır. Ancak ince lifli kök, fide kompostunun aşırı derecede kurumasından da büyük zarar görür. O nedenle fide topraklarında tek düze bir nemliliği sağlamak için az fakat sık sulamalar yararlıdır. Fidelerin şaşırtılmasından, güneşli günlerde 4 hafta, kapalı günlerde 6 hafta sonra sıvı gübre uygulamasına geçilebilir. Sıvı gübre 900 litre suda 680 g potasyumnitrat, 110 g amonyumnitrat, 340 g amonyumfosfat eritilerek hazırlanabilir. Bu sıvı gübre bitkilerin sulanması sırasında kullanılabilir (Smith, 1981).