Sebzelerin hasadı elle, yarı mekanik ve tam mekanik olarak yapılır. Bahçe ürünlerinin üretiminde en masraflı işler hasatta ortaya çıkar. Çünkü, küçük işletmelerde ve yakın pazarlar için yapılan hasatta, kalite en üst düzeyde tutulduğundan, sebzeler yeme olumuna yakın bir dönemde olduğundan, hasat elle yapılır.
Sebzelerin hasadı elle, yarı mekanik ve tam mekanik olarak yapılır. Bahçe ürünlerinin üretiminde en masraflı işler hasatta ortaya çıkar. Çünkü, küçük işletmelerde ve yakın pazarlar için yapılan hasatta, kalite en üst düzeyde tutulduğundan, sebzeler yeme olumuna yakın bir dönemde olduğundan, hasat elle yapılır. Ayrıca bir bitki üzerinde hasat edilecek ürün olgulaşma zamanın farklı dönemlerde olması da, hasadı elle yapmaya mecbur bırakır. Nitekim hıyar, biber, domates gibi bitkilerde hem olgun, hem yarı olgun ve hem de olgunlaşmamış meyvelerle, yeni açmış çiçekler bir arada bulunur ve bu bitkilerin yetişme süreci içinde hasadı birkaç seferde elle yapılır. Diğer taraftan, sırığa veya ipe alınmış bitkilerde tam veya yarı mekanik hasat uygulaması oldukça güçtür. Tam veya yarı mekanik hasat yaprakları, kökleri, yumruları yenen sebzelerde ve sanayi için üretilen sebzelerde ve bir seferde hasadın ekonomik olması gereken durumlarda yapılır.
Elle hasat, muntazam ve kaliteli ürünlerde uygulanır. İşçilik arttırıcı ve maliyeti yükseltici bir çalışmadır. Hasat giderlerini düşürmek, hasadı yarı mekanize ve tam mekanize yapmaya bağlıdır. Mekanize hasatlarda ürünün aynı zamanda olgunlaşması ve hasadın bir, azami iki seferde bitirilmesi gerekir. Elle hasat yapılırken bazı tedbirler alınarak işçiliğin azaltılması ve işçilerin daha rahat çalışması ve verimli olması sağlanabilir. Burada bir işçiye hasat sırasında iki elini de kullanabilme şansını vermek için, boyna asılan, bele takılan ve alttan boşalmaya uygun hasat kaplarını ve bunun için geliştirilmiş hasat aletleri kullandırılabilir.
Yarı mekanize hasatta, hasat elle yapılır, fakat hasat edilen ürünün toplanması ve taşınması mekanize olur. Bazen ise, hasat makineyle yapılır, ancak ürünün toplanması, temizlenmesi ve ambalaj kaplarına konulması elle ve taşınması yine makineyle gerçekleştirilir. Ürünü topraktan sökülmesi, dışarı çıkarılması, ürünün taşınması, sınıflandırılması mekanize olabilir. Hasat arabaları, alçak ve hidrolik platformlu tek veya çift akslı arabalar, taşıma bantları, kendi yürür veya çekilir, asılır makineler kullanılır. Örneğin lahana, kıvırcık salata ve marul hasadını işçiler elle yapar, önde giden traktörün çektiği römorkun dönerli bandına hasat edilen ürünleri koyar, ürünler bant vasıtasıyla çalışma platformuna taşınır ve platformdaki işçiler ürünü temizler, ayıklar ve kasalara ambalajlar.
Bir başka şekil ise, hasat yapan işçiler hasat ettiği ürünü toprağa bırakması, arkadan gelen işçiler bunları temizlemesi, ayıklar ambalaj kaplarına koyması ve traktörle çekilen römorka yüklenmesidir. Soğan, havuç, kereviz, patatesi söken pulluk traktörün arkasına takılır. Ürünler, pullukla toprak yüzüne çıkarılır. Çıkan ürünlerden soğan ve patates birkaç gün toprak üzerinde kurmaya bırakılır. Daha sonra işçiler tarafından ayıklanıp ve temizlenip çuvallara doldurulur. Havuç ve kereviz, söküm sonrası yapraksız olarak hemen pazarlanacaksa, hasat sırasında yaprakları ve kökün istenmeyen kısımları kesilir, toprakları temizlenir ve kasalara doldurulan ürün, traktörün römorkuna yüklenir.
YAZININ DEVAMINI GÖREBİLMEK İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ...>>>
Türkiyesel