Twitter

VODAFONE AKILLI KÖY - EĞİTİM İNOVASYON VE UYGULAMA MERKEZİ

 

Aydın'ın Koçarlı İlçesi'ne bağlı Kasaplar Köyü'nde hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren, üretimin verimini bilgi ve iletişim teknolojileriyle artırmayı ve üreticinin sosyal yaşam standartlarını nitelikli bilgiyle yükseltmeyi tek bir hedef haline getiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunuyor. Bu modelde, ileri teknolojinin büyük yatırımcılara sağladığı olanaklar kırsalda aile çiftçiliğiyle buluşturularak, küçük üreticilerin verim ve kârlılığının artırılması hedefleniyor.

Günümüzde teknoloji, tarım için büyük avantajlar sağlıyor. Sadece maliyetleri düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda çiftçiliğin ağır yükünü de hafifletiyor. Bu teknolojilerin özel ve büyük çiftlikler haricindeki küçük çiftçiler arasında da yayılması durumunda hem daha sürdürülebilir hem de daha kârlı bir tarımsal modele geçilmesi mümkün olacak. Bu bağlamda, Vodafone Akıllı Köy 147 milyar TL seviyesindeki tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla artırmayı tetikleyecek modeli ortaya koyuyor.

Bugün Türkiye'de 3 milyonu aşkın çiftçi yaşıyor. Aileleriyle birlikte bu rakam 10 milyonun üzerine çıkıyor. Diğer yandan, Türkiye'de nüfus yaş ortalaması 27 iken, çiftçi yaş ortalamasının 54 olduğu görülüyor. Vodafone Akıllı Köy ile sağlanacak sosyal inovasyon sayesinde tarımın genç nesillere aktarılan saygın bir meslek haline gelmesi amaçlanıyor.

Akıllı Tarım ve Hayvancılık

Toplam 298 dönüm araziye yayılan Vodafone Akıllı Köy projesi için 88.400 m2'lik bitkisel üretim alanı, üst kullanım hakkıyla birlikte 25 yıllığına Koçarlı Belediyesi'nden kiralandı. Diğer yandan, 226.000 m2'lik mera alanı, Aydın Valiliği, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kasaplar Köyü halkı tarafından 5+5 yıllığına ıslahı ve bakımı karşılığı proje kullanımına verildi. Vodafone Akıllı Köy için tüm iş ortaklarının katkısıyla 10 yılda yaklaşık 23 milyon TL'lik yatırım yapılacak.

Altyapı çalışmalarına 2015 yılında başlanan Vodafone Akıllı Köy'de, modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, modern sera uygulamaları, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ve sebze işleme deposu, soğuk hava tesisi, toplu sağım ve süt soğutma sistemi, modern mera (otlak) alanı gibi tarım teknolojisinin uygulanacağı alanlar ile birlikte izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, toprak yaprak analiz laboratuvarları, deneyim atölyeleri, eğitim merkezleri, sosyal yaşam ve spor tesisleri gibi bölümler olacak. Vodafone Akıllı Köy'de kurulacak bu modelin domino etkisiyle tüm Anadolu'ya yayılarak Türkiye'deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye ulaşması hedefleniyor.

 

Verimlilik Hedefi

Vodafone Akıllı Köy'de 4 yılda sürdürülebilir bir yapının oluşması hedefleniyor. Bitkisel üretim maliyetlerinde %20, hayvancılık maliyetlerinde %22 tasarrufun yanı sıra hayvancılıkta %30 gelir artışı, toplam üretimde ise %10'luk artışın öngörüldüğü Vodafone Akıllı Köy projesiyle, 2 yılda hane başına gelirin yılda yaklaşık 40 bin TL artacağı tahmin ediliyor. Tarımsal sulamada en az %20 tasarrufun hedeflendiği projeyle, yanlış ilaçlama ve gübrelemeden oluşan toprak ve su kirliliğinin de önüne geçilecek. Vodafone Akıllı Köy'de doğa dostu iyi tarım teknolojileriyle yapılan kavun hasadında sadece 2 ayda dönüm başına 10 ton kavun alınarak kavun üretiminde %150 verimlilik artışı sağlandı.

Akıllı Teknolojiler

Türkiye'nin ilk teknoloji uygulama köyü olma özelliğini taşıyan Vodafone Akıllı Köy'de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılan cihazlar akıllı hale geldi, tüm faaliyetlerde otomasyon sistemleri ve ölçümler mobil cihazlar üzerinden yönetiliyor ve nitelikli veri tek merkezde toplanıyor. Vodafone Akıllı Köy'de sulama otomasyonu, sera otomasyonu, gübre yönetim otomasyonu, kümes otomasyonu, don otomasyonu, süt otomasyonu, arıcılık otomasyonu, pedometre, erken uyarı sistemi gibi Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile çiftçilerin hayatı önemli ölçüde kolaylaştırılıyor. Bu kapsamda:

  • Akıllı sulama otomasyonu ile sulama işlemlerinin cep telefonu üzerinden tek tuşla istenilen gün ve saatte uzaktan yönetilip takip edilmesi sağlanıyor.
  • Arıcılıkta GPS Takip Sistemi sayesinde kovanların takibi yapılıyor.
  • Akıllı kapı, güvenlik sistemleri ve toplu sağım ünitesi ile hayvancılık daha kolay hale getiriliyor.
  • Akıllı ev çözümleri ile çiftçinin hayatı kolaylaştırılacak. Elektrik ve ısı yönetiminin cep telefonu üzerinden yönetilmesi sağlanarak hanelerin dijitalleşmesine katkıda bulunuluyor.

Akıllı cihazlar ile bilgiye anında erişim sağlanıyor.

Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi

Vodafone Akıllı Köy'de kadınların ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımına destek olma hedefiyle 2016 yılının sonunda "Vodafone Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi" başlatıldı. Proje kapsamında girişimcilik ve seracılık eğitimleri alan 10 kadın çiftçi kendilerine tahsis edilen 525 metrekarelik 3'er eğitim serasında 30 bin marul üretti. Vodafone Akıllı Köy ekibinin desteğiyle ürünlerini yerel ve ulusal zincir marketlerde satışa sunan kadın çiftçiler, ev işlerinden artakalan zamanlarda günde 2 saatlik bir çalışmayla ilk hasattan yaklaşık 25 bin TL'lik ek gelir elde etti.

Kadın çiftçilere tahsis edilen seralarda, malçlı yetiştiricilik ve damla sulama tekniklerinin yanı sıra iklimlendirmeyi kontrol eden IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojileri de kullanılıyor. Bu sayede, seralarda ortam ısısı ve nemi, toprak nemi ve ısısı, dış ortam sıcaklığı ve diğer tüm iklim şartları takip edilebiliyor. Kadın çiftçiler, cep telefonlarına gelen uyarılara göre ürünlerini hastalık ve zararlılardan koruyabilecek önlemleri zaman geçirmeden alabiliyorlar. Böylece, tarımsal üretimi daha kolay ve verimli hale getirmek mümkün oluyor.

Sosyal Gelişim

Vodafone Akıllı Köy'de eğlenme, öğrenme ve sosyalleşme faktörlerini bir arada tutabilecek programlar da hızla devreye alınacak. Çiftçiler, çocuklar, gençler ve kadınlar için "yaşayarak öğrenme kamplarının" yapılmasının hedeflendiği köyde, Yetişkin Çiftçi Eğitim Programı, Mesleki Deneyim Paylaşım Kampı, Genç ve Çocuk Çiftçiler Kampı, Doğa ve Doğal Yaşam Kampı ve Tarım Teknolojileri Zirvesi gibi etkinlikler düzenlenecek. Vodafone Akıllı Köy, yurtiçi ve yurtdışından çiftçi, öğrenci ve ailelerin de ziyaretine açık olacak.

Diğer yandan, Vodafone Akıllı Köy'de mesleki eğitimler de verilecek. Kadın Teknoloji Eğitim Merkezi kurularak köydeki tüm kadınların teknolojik okuryazarlığa erişmesi sağlanacak. Ayrıca, çocuklara kodlama eğitimi verilerek bu çocukların ileride tarım teknolojisine yönelik kendi kodlarını yazabilmeleri için gerekli altyapı temin edilecek.

Etki Değerlendirme

Vodafone Akıllı Köy projesinin ilk anından itibaren akademik iş ortaklarıyla birlikte bilimsel ölçümler de yapılıyor. Bu ölçümler, yıllık etki değerlendirme raporlarında paylaşılacak. Ayrıca, bir "El Kitabı" hazırlanıyor. Bu veriler, başka köylerde dönüşüm başlatmak isteyenler için bir yol haritası teşkil edecek.

 

Projenin Fikri Mülkiyet Haklarının Koruma Altına Alınması Tarihi: 14.12.2012

 

Koçarlı Belediye Meclisi Arazi Tahsis Kararı Tarihi: 02.07.2015

Arazi Tahsis Protokolü Sözleşme Tarihi: 07.10.2015

Durum tespit raporu için tıklayınız...

T-0 başlangıç raporu için  tıklayınız...   

Akıllı Köy Projesi Foto Galeri için tıklayınız... 

Akıllı Köy Projesi PDF için tıklayınız...

 

                                                        

Proje Ortakları 

            Tabider                                                                              Tabit                                                                     Tarimsalpazarlama.com  

                                                                

 

Destek Verenler

                      Koçarlı Belediyesi                                                   Koçarlı Ziraat Odası